Suomessa oli siis kaksi virallista olympiakaupunkia, mikä käytännössä merkitsi muun muassa sitä, että Hämeenlinnassakin sai liehua olympialippu kisapaikoilla Ahvenistolla, Kaurialan kentällä ja Aulangolla kisakylässä. Kisat pidettiin 19.7.-3.8.1952. Avajaisjuhla Ahvenistolla oli 20.7., koska kaikki urheilijat, joukkueenjohtajat, toimitsijat ja toimittajat osallistuivat kisojen avajaisiin Helsingissä. Sitä ennen urheilijat olivat asettuneet kisakylään ja harjoittelivat Aulangolla noin viikon. Viidentoista maan liput liehuivat rivistössä Aulangon golfkentän laidalla lähellä Katajiston kartanoa.

Tämä paratiisi jäi Olympialaisten jälkeen häämeenlinnalaisille. Kuvassa on myyntikortti vuodelta 1965.

Kisakylässäkin suoritettiin avajaiset, kenraaliluutnantti Uolevi Poppius toivotti urheilijat tervetulleiksi kisakylään. Juhlatilaisuus alkoi tasan klo 9.00 torstaina 10.7. ‘Sotilaspojalla‘ ja jatkui ‘Olympiafanfaarilla‘ ja ‘Maammelaululla‘. Urheilijat seisoivat oman maan lipun edessä. ”USA:n ja Etelä-Afrikan joukkueiden johtajat esittivät oman tervehdyksensä kisakaupungille. Pieni joukko kaupunkilaisia oli seuraamassa protokollaan kuuluvia menoja.”

Viisiotteluun osallistuneet maat ja urheilijoiden määrä maittain: Argentiina (3 urheilijaa), Belgia (1), Brasilia (3), Chile (3), Etelä-Afrikka (1), Iso-Britannia (3), Italia (3), Itävalta (2), Meksiko (3), Neuvostoliitto (3), Portugali (3), Ranska (3), Ruotsi (3), Saksa (3), Suomi (3), Sveitsi (3), Unkari (3), Uruguay (3) ja Yhdysvallat (3), yhteensä 52 urheilijaa 19 maasta.

Aulangolla oli komendantti ja osaaottavilla mailla yhteysupseerit. Viimeistelytyöt Ahvenistolla jatkuivat kuumeisesti. Kisakylässä metsästettiin nimikirjoituksia. Varsin suosittu oli Chilen kapteeneista koostuva joukkue, jota johti everstiluutnantti.

Viisi päivää kilpailtiin Ahvenistolla

Hämeenlinnassa järjestettävät viisiottelun lajit kilpailtiin  21.-25.7.1952. Ensimmäisenä päivänä kilpailtiin ratsastuksessa, toisena miekkailussa ja kolmantena päivänä ammunnassa. Neljäntenä kisapäivänä kamppailtiin uinnissa ja viidentenä juoksussa.

Viiden päivän aikana Hämeenlinnassa järjestettiin lisäksi muita aktiviteetteja kuten jalkapallon ystävyysottelu, "Venetsialaisilta" ja tukkilaiskisat.

Neuvostoliitto oli ensi kertaa osaaottavana maana Olympiakisoissa, siis myös nykyaikaisessa 5-ottelussa. Kuvassa neuvostoliiton valmennusjohtoa seuraamassa pistoliammuntaa.

Tutustu tarkemmin kilpailupäiviin

Viisiottelun mitalitaulukko

Sija

Maa

Kulta

Hopea

Pronssi

Yhteensä

1.

Unkari

1

1

1

3

2.

Ruotsi

1

1

0

2

3.

Suomi

0

0

1

1

 

Kuva Lasse Nortesuon kokoelmasta

Viimeksi muokattu: 27.1.2014