Tämä on uusi Engelinranta 

Alueen koko on 47 hehtaaria, josta maa-aluetta on 23 ha ja vesialuetta 24 ha. Sinne kaavaaillaan rakennettavan asunnot noin 2 600 asukkaalle. Lisäksi alueelle tulee tiloja erilaisille liiketoiminnoille.

Kaupunginosa, jota on odotettu 180 vuotta

Vuonna 1832 Carl Ludvig Engel sai tehtäväkseen suunnitella palaneelle Hämeenlinnalle uuden asemakaavan, johon sisältyi etelässä koko kaupungin yhteinen ranta ja rantakortteli. Vuosien saatossa kaupunki kuitenkin kasvoi ja teollistui nopeammin kuin rakentui. Kävi niin, että Engelin suunnitelmat jäivät odottamaan toteutumistaan.

Engelin asemakaava 1830-luvulta

Nyt kahden vuosisadan jälkeen hämeenlinnalaisilla on käsissään tilaisuus, jollaista yhdelläkään toisella kaupungilla ei ole. Ranta on avoinna, järvi on puhdas, ja paras osa keskustaa on rakentamatta. Kaupunki, jonka Engel suunnitteli, voidaan nyt tehdä loppuun.

Ihan lähellä

Engelinrannan alue sijaitsee lähellä hyviä liikenneyhteyksiä. Kodista on lyhyt matka niin bussi- kuin juna-asemalle. Lähikaupunkeihin Tampereelle, Lahteen tai Helsinkiin pääsee tunnissa, olipa kulkuväline sitten henkilöauto, juna tai bussi. 

Alku hyvin kaikki hyvin

Engelinrannassa ekologinen kestävyys ja energiatehokkuus on huomioitu tarkasti. Tarkoituksena on suunnitella alue niin, että sen kokonaisenergiankulutus ja päästöt jäävät mahdollisimman pieniksi. Tavoitteisiin päästään, kun alue suunnitellaan ja toteutetaan energiatehokkaasti. Paikallisia, uusiutuvia energiamuotoja pyritään käyttämään Engelinrannassa mahdollisuuksien mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään hulevesien keräämiseen ja hyödyntämiseen sekä jätteiden kierrättämiseen.

Ekologisuus kasvaa kukkapenkistä

Viherrakentamisella on oma roolinsa Engelinrannan ekologisuudessa. Puistoilla, viheralueeilla ja -katoilla sekä pienviljelypalstoilla muodostetaan turvallista, viihtyisää ja ekologisesti kestävää kaupunkitilaa. Vehreyden tarkoitus ei ole pelkkä silmänilo, vaan sen avulla voidaan muun muassa tasata lämpötilaeroja vuodenaikojen vaihtuessa. Pienviljelypalstoilla saadaan aktiivista toimintaa Engelinrannan pihoihin ja puutarhoihin. 

 

Asiasanat: Engelinranta
Viimeksi muokattu: 30.10.2015