Tapahtumahaku

Pohjan Pojista Suomen-poikiin - Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa -näyttely

Museo Militaria, Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna

Liput aikuiset 8 €, lapset (7–17 v.) 4 €, perhelippu (2 aik. + lapset) 18 €

Museo Militarian uusi näyttelyosio Pohjan Pojista Suomen-poikiin – Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa avautuu yleisölle 2.2.2018. Kokonaisuuden ovat tuottaneet yhteistyössä Museo Militaria ja Viron Suurlähetystö Viron itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen.

Kuva: Virolaisia vapaaehtoisia matkalla Karjalan kannakselle torjumaan puna-armeijan hyökkäystä kesäkuussa 1944. SA-kuva

Talvella 1919 kaksi suomalaista vapaaehtoisjoukkoa osallistui Viron itsenäistymiskamppailuun. Ensimmäinen suomalainen joukko Virossa oli I Suomalainen Vapaajoukko. Tunnetummaksi tuli toinen, Pohjan Pojiksi nimetty rykmentti. Kun Suomi parikymmentä vuotta myöhemmin kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, vapaaehtoisten suunta muuttui. Yhteensä noin 3500 virolaista palveli Suomen talvi- ja jatkosodissa. Virolaisia vapaaehtoisia Suomen armeijassa kutsuttiin Suomen-pojiksi.

Pohjan Pojista Suomen-poikiin kertoo kuvien, tekstien, harvinaisten kunniamerkkien ja muiden pienesineiden kautta veljeskansojen vapaaehtoisten sotilaiden vaiheista niin Virossa kuin Suomessakin. Pääosa näyttelyn esineistöstä on porilaisen Pertti Ramstedtin yksityiskokoelmasta.

Näyttelyosio on avoinna yleisölle 2.2.-16.12.2018.

www.museomilitaria.fi


Tapahtumasarjan tapahtumat