Tapahtumahaku

Yleisöluento Museo Militariassa

Museo Militaria, Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna

Luennolle on vapaa pääsy

Filosofian tohtori Heikki Rausmaa luennoi Museo Militarian yleisöluennolla torstaina 15.11.2018 klo 18 aiheesta ”Suomen tuki Viron itsenäistymiselle 1988–1991 – ei sanoin vaan teoin”.

Julkisuuteen on jäänyt kuva, että Suomen ulkopoliittinen johto suhtautui varauksellisesti tai jopa viileästi Viron itsenäistymispyrkimyksiin vuosina 1988-1991. Tämä kuva ei vastaa todellisuutta. Viro sai Suomen valtiolta ja julkishallinnolta apu ja tukea enemmän kuin mistään muualta oman itsenäisen valtionsa rakennusprojektiin. Suomen kansalliset edut vaativat hyvien suhteiden ylläpitoa Moskovan kanssa. Siksi Suomen ulkopoliittinen johto tuki julkisesti lähes kaikkia presidentti Mihail Gorbatshovin pyrkimyksiä. Toisaalta myös Viron itsenäistyminen oli Suomen kansallisten etujen mukaista. Tämän vuoksi Viroa tuettiin, mutta ei avoimesti, vaan ns. keittiön kautta, jotta Suomen suhteet Moskovan kanssa eivät olisi vaarantuneet.

Luento järjestetään Museo Militarian Tykkihallissa. Luennolle on vapaa pääsy, ja se kestää noin 1,5 tuntia. Museon kahvila ja museokauppa ovat avoinna ja päärakennuksen näyttelyihin on vapaa pääsy ennen luentoa klo 17-18. Tervetuloa!

www.museomilitaria.fi