Hämeenlinnan Teatterin kevään ensimmäisessä ensi-illassa Kuin ensimmäistä päivää

Hämeenlinnan Teatterin kevään ensimmäisessä ensi-illassa on Anna Krogeruksen vuonna 2007 kirjoittama näytelmä Kuin ensimmäistä päivää.

Anna Krogeruksen näytelmä tarttuu erääseen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhusten hoidon heikkenemiseen. Se näyttää konkreettisesti, kuinka ylhäällä tehdyt linjanvedot vaikuttavat ruohonjuuritasolla. Samalla se on tarkka psykologinen muotokuva ihmisestä, jonka sydämellinen luonne saa hänet antamaan yhä uudestaan periksi toisille. Krogerus tasapainottaa ajankohtaista realismiaan tummanpuhuvalla huumorilla, värikkäällä henkilögallerialla ja vaikuttavilla näyttämöllisillä visioilla. 

Lepolan hoitokodissa epävarmuus on arkea; työsopimukset ovat katkolla, joku joutuu lopulta lähtemään ja yksiköltä vaaditaan jatkuvasti enemmän tehokkuutta. Työvuorot ovat pitkiä ja hoitajat joutuvat  sopeutumaan niiden muutoksin. Kiltti ja uhrautuva perushoitaja Ritva kantaa usein muidenkin vastuun. Kehitysvammaisen pojan äitinä hän on joutunut joustamaan ja auttamaan aina muita, itsensä unohtaen. Hänellä riittää empatiaa ja ystävyyttä Lepolan vanhuksille ja pojalleen. Ritvan kohtalo on olla hiljainen hyväksikäytetty, kunnes pinna katkeaa. Kova maailma ei palkitse kilttiä ihmistä.

  • Käsikirjoitus Anna Krogerus
  • Ohjaus Pekka Heikkinen
  • Lavastussuunnittelu Marko Karvonen
  • Pukusuunnittelu Elina Vättö
  • Valosuunnittelu Hannu Suutari
  • Äänisuunnittelu Timo Pönni

Rooleissa

  • Katariina Kuisma-Syrjä, Aleksi Aromaa, Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Emppu Jurvanen, Matti Leino, Max Pavlenko, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Lasse Sandberg, Jarkko Tiainen, Saimi Penttilä/ Sofia Kynsilehto

Ensi-ilta 10.2.2018 Päänäyttämö

www.hmlteatteri.fi


Lepolan hoitokodin henkilökunta

Viimeksi muokattu: 8.2.2018