Hämeenlinnan pääkirjastossa valokuvanäyttely kirjastoyhteistyön vaikutuksista

Hämeenlinnan pääkirjastossa on 20.2.-4.3. nähtävillä Kirjastot ja kehitys -valokuvanäyttely, jossa kerrotaan kirjastotoiminnasta ja ihmisten arjesta Namibiassa ja Tansaniassa.

Suomalaisella Kirjastot ja kehitys -yhteistyöhankkeella parannetaan Namibian ja Tansanian kirjastojen internet -yhteyksiä ja lisätään tiedonhankintataitoja. Hämeenlinnan pääkirjastossa aukeaa valokuvanäyttely, joka kertoo hankkeen vaikutuksista ja arkipäivän elämästä Namibiassa ja Tansaniassa.

Monet hyötyisivät kirjastojen tarjoamista ilmaisista internet –yhteyksistä myös Afrikassa, sillä lisääntyneellä tiedolla ja paremmilla kommunikaatioyhteyksillä on monenlaisia positiivisia sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia. Kuitenkin teknologian hyödyntäminen vaatii tietotaitoa ja alkuinvestointeja, jotka monilta mailta puuttuvat. Huonot nettiyhteydet ovatkin merkittävä ongelma monissa Afrikan maissa.

Suomen ulkoasiainministeriön 2012-2017 rahoittamassa ja Suomen kirjastoseuran toteuttamassa hankkeessa  parannetaan Namibian ja Tansanian kirjastojen henkilökunnan tietoteknisiä valmiuksia. Hankkeessa myös rakennetaan kirjastoihin uusia verkkoyhteyksiä. Kirjastot pystyvät näin auttamaan ihmisiä internetin hyödyntämisessä. Hankkeen työntekijät myös kiertävät kouluissa kertomassa kirjaston palveluista ja auttamassa opettajia käyttämään nettiä.

Kirjasto on väylä tietoyhteiskunnan palveluihin

Kirjastot ja kehitys –hanke toteutetaan yhteistyössä Namibian ja Tansanian kirjastolaitosten kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on viedä tietoyhteiskunnan palveluja kirjastojen kautta ruohonjuuritasolle asti. Sen avulla esimerkiksi pienyrittäjät, naiset ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret Namibiassa ja Tansaniassa oppivat tietotekniikan ja tiedonhaun taitoja.  He pystyvät uusien taitojen avulla parantamaan sekä koulutustaan että omia elinolojaan. Kirjastojen parantuneet nettiyhteydet ja henkilökunnan uudet valmiudet auttavat asiakkaita hakemaan tietoa internetistä ja käyttämään esimerkiksi Facebookia markkinointiin.


Tieto on tärkeä osa kehitystä. Kirjaston internet-yhteys helpottaa tiedonsaantia ja kommunikointia Namibiassa ja Tansaniassa. Copyright: Kirjastot ja kehitys-hanke

Avajaisissa dokumentti kirjastotyöstä Morogorossa

Hämeenlinnan pääkirjastossa (Lukiokatu 2) on 20.2.-4.3. nähtävillä Kirjastot ja kehitys -valokuvanäyttely, jossa kerrotaan kirjastotoiminnasta ja ihmisten arjesta Namibiassa ja Tansaniassa. Näyttelyssä on esillä myös afrikkalaisia esineitä ja kankaita.

Näyttelyn avajaiset pidetään ma 20.2. klo 18. Avajaisissa Marjatta Lahti ja Minna Koskinen kertovat hankkeesta ja esittelevät näyttelyn. Avajaisissa nähdään myös Street librarian –dokumentti (30 min), joka kertoo Morogoron aluekirjastonjohtajasta Edward Fungosta, joka on ottanut asiakseen viedä kirjaston sinne, missä ihmisetkin ovat. Elokuvan on tuottanut Kirjastokaista (2015). Se on tekstitetty suomeksi.

Lisätietoja Kirjastot ja kehitys –hankkeesta
Projektisuunnittelija Minna Koskinen, minna.koskinen@fla.fi
puh. 045 855 6628
http://kirjastotjakehitys.suomenkirjastoseura.fi/

Lisätietoja Hämeenlinnan kirjaston näyttelyyn liittyen
Hanna Kaisti, hanna.kaisti@hameenlinna.fi
puh. 050 363 4417

Viimeksi muokattu: 17.2.2017