Koulut ja kotihoito puhuttivat kaupunkilaisia Hämeenlinnan palveluverkkoillassa

Koulut, päiväkodit, kirjastot, terveyskeskukset ja erilaiset vanhusten palvelut ovat uudistumassa. Niiden sijainnista päätetään tekeillä olevassa palveluverkossa.

Hämeenlinnan kaupunki kerää nyt kaupunkilaisilta palautetta suunnittelun tueksi. Vaihtoehdoista toivotaan laajaa keskustelua. Myös uusia ideoita otetaan vastaan. 

 • Kaikki palautteet luetaan tarkasti ja sen jälkeen ne menevät lautakunnan käsittelyyn. Palveluverkko on Hämeenlinnan kaupungille iso asia ja se vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko sanoo. 

Kaikki palveluverkkoa koskeva tausta-aineisto on kerätty Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuille osoitteeseen: www.hameenlinna.fi/Palveluverkkoselvitys/ 

Palautetta otetaan vastaan helmikuun loppuun saakka. Yhteyttä voi ottaa kaupungin sähköisen palautelinkin kautta tai suoraan sähköpostilla viranhaltijoihin. 

 • Haluamme saada mahdollisimman paljon palautetta ennen kuin palveluverkko menee päätöksentekoon. Nyt kannattaa vaikuttaa, koska voin vakuuttaa, että mitään päätöksiä ei ole tehty valmiiksi, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo totesi. 

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta sekä sosiaali- ja terveyslautakunta tekevät 14.3.2018 kaupunginhallitukselle esitykset palveluverkosta. Kaupunginhallitus päättää palveluverkosta 26.3.2018. 

Alakoulujen yhdistäminen askarrutti 

Hämeenlinnan kaupungin palveluverkkoilta keräsi Raatihuoneelle runsaan joukon kaupunkilaisia keskustelemaan suunnitelmista keskiviikkona 31.1.2018. Kouluverkko ja siihen liittyvät uudistukset puhuttivat eniten. 

 • Minua huolettaa Alvettulan koulun ja päiväkodin tilanne. Lakkautus kuulostaa pahalta. Alvettula on tehokas ja toimiva koulu, jossa on terveet tilat, Pekka Verho sanoi.

Myös Ortelan ja Miemalan koulujen oppilaiden vanhemmat huolestuivat koulujen tulevaisuudesta.

 • Jos Miemalan koulu lakkautetaan, koulumatkat pitenevät kohtuuttomasti, koska julkinen liikenne Miemalan suuntaan ei toimi kunnolla, Paula Roslander ja Tuuli Tiirikka Miemalan koulun vanhempainyhdistyksestä sanoivat.

Seminaarin koulussa opettajana työskentelevä Antti Kemppainen toivoi, ettei Ortelan koulua lakkautettaisi. Hänen mielestään Hämeenlinnassa tulisi jatkossakin olla erilaisia ja –kokoisia kouluja.

 • Opetustilan pitäisi olla pieni ja rauhallinen, etenkin kun on kyse pienistä oppilaista, Kemppainen sanoi.

Lukio-opetukseen monta vaihtoehtoa 

Raatihuoneen Iso Salonki oli tupaten täynnä keskustelijoita, joita kiinnostivat erilaiset lukiokoulutuksen järjestämisen vaihtoehdot. Iittalan yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen hämmästeli vaihtoehtojen määrää.

 • Nyt on vain muutama kuukausi aikaa tehdä iso päätös lukioista. Jo perusopetuksen koulujen sijainnissa on tarpeeksi päätettävää. Olisin jättänyt lukiot pois tästä päätöksestä, Laatikainen totesi. 

Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen kertoi, että Tavastian suurlukion eteen on tehty jo paljon työtä. 

 • Rahaa on investoitu uudisrakennukseen, yhteisiä lukujärjestyksiä ja opetusta suunniteltu. Mentäisiin aika lailla taakse päin, jos Tavastian lukio purettaisiin. Ja tappiot olisivat isot, Haajanen totesi. 

Kotihoidon riittävyys huolenaiheena

Maria Hakamäki ja Kirsti Eklöf-Salminen pohtivat vanhusten kotipalvelun tulevaisuutta.

 • Olen itse eläkkeellä kotihoitotyöstä. Se oli jo silloin aika rankkaa ja huonosti saavutettavaa. Miten käy nyt, kun ihmiset vanhenevat ja kotihoitoa tarvitaan yhä enemmän? Saavatko kaikki apua? Robotiikka ei auta, tarvitaan ihmiskontaktia, Kirsti Eklöf-Salminen sanoi. 

Maria Hakamäkeä huolestutti vanhusten palvelujen hinta.

 • Kenellä on rahaa mennä yksityisiin laitoksiin hoidettavaksi? Harvalla on laitaa 4000–5000 euroa kuukaudessa. Olen kuullut, että se maksaa niin paljon, Hakamäki päivitteli. 

Palveluverkko on pitkän tähtäimen suunnitelma

Hämeenlinnan kaupungin luottamushenkilöt ja viranhaltijat olivat tyytyväisiä palveluverkkoiltaan, joka keräsi arviolta yli 200 henkilöä.

Tilaisuudessa muistutettiin, että palveluverkko hahmottaa tulevaa pitkällä tähtäimellä, jopa 10 vuoden aikajänteellä. 

 • On hyvä huomata, ettemme halua tehdä uudistuksia nopealla vauhdilla, koska haluamme tehdä hyvää, kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri korosti.

Valtakunnallisten sote- ja maakuntauudistusten ratkaisujen viipyminen monimutkaistaa Hämeenlinnan palveluverkon suunnittelua. Tulevaisuutta hahmotellaankin siitä näkökulmasta, että Hämeenlinnan palveluverkko on kestävä ratkaisu myös maakunnan näkökulmasta. 

 • Meidän täytyy tehdä hyviä päätöksiä ja luottaa siihen, että ratkaisut kantavat, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoi.

Teksti ja video: Tia Yliskylä

Anna palautetta palveluverkosta

 • Kaupunkilaiset voivat ottaa kantaa palveluverkon valmisteluun 2.3.2018 saakka.
 • Lautakunnat tekevät esityksensä 14.3.2018
 • Kaupunginhallitus päättää palveluverkosta 26.3.2018
 • Palautetta voi antaa Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla tai sähköpostilla
 • Palveluverkon tausta-aineisto löytyy osoitteesta www.hameenlinna.fi/Palveluverkkoselvitys/

Viimeksi muokattu: 13.2.2018