Lohkot voitti linja-autoasemakorttelin kilpailun - www.hameenlinna.fi

Lohkot voitti linja-autoasemakorttelin kilpailun

Ydinkeskustaan korkeatasoista arkkitehtuuria. Asukkaat vahvasti mukana.

Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio Oy on voittanut Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin kaksivaiheisen (1.11.2016-22.3.2017) suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun ehdotuksellaan Lohkot.

Lohkot_linja-autoasemakortteli

Ehdotuksessa säilytetään vanha linja-autoasema, sijoitetaan sinne mm. kauppahalli, rakennetaan asuin- ja liiketiloja, kuten hotelli, ja muotoillaan linja-autoaseman kenttää rakentein ja valaisimin. Ehdotukseen kuuluu mm. Hämeenlinnan historiaa kuvaavaa ympäristötaidetta. 

Lohkot2_linja-autoasema

Lehto Groupin voittanut ehdotus on Hämeenlinnan ydinkeskustan arvoa ja merkitystä korostava kokonaistaideteos. Rakennusoikeutta käytetään 14500 kerrosneliömetriä.  

Asukasosallistuminen uudella tasolla alueen kehittämisessä 

Uutta ja perinteisestä toimintatavasta poikkeavaa Hämeenlinnan linja-autoaseman korttelin kilpailuprosessissa on ollut kuinka paljon kaupungin asukkaat ovat olleet hankkeessa mukana, ja ovat jatkossakin. Rakennusliikkeiden ja asukkaiden välisen suoran yhteistyön tarve nousi esille vuonna 2016 Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n järjestämissä, Engelinrantaa koskevissa vaikuttajaraatitilaisuuksissa.

Noin 500 hämeenlinnalaista oli mukana linja-autoasemakorttelin kilpailuprosessissa ja satoja palautteita toimitettiin kilpailijoille.  Asukkaiden ideoita hyödynnettiin kilpailuehdotuksissa ja kilpailijat olivat paikalla asukastilaisuuksissa in cognito. Kilpailutyöt olivat esillä netissä, Raatihuoneella yhteistilaisuuksissa ja kauppakeskus Goodmanissa koululaisten ja nuorten arvioitavana yhteensä kahden viikon ajan.   

Kilpailuprosessi loi hyvän pohjan voittaneen rakennusliikkeen, asukkaiden sekä muiden paikallisten toimijoiden tulevalle yhteistyölle linja-autoaseman alueella. Yhteistyö alkaa heti eli Lehto Group aloittaa asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa tarkemman suunnittelun huhtikuussa. Julkistustilaisuudessa 5.4. yhtiö antaa ensimmäiset askelmerkit kaupunkilaisten ja yhteisöjen kanssa tehtävälle yhteistyölle.

Lohkot3_linja-autoasema

Linja-autoasemakortteli tulee olemaan uuden Hämeenlinnan ensimmäinen merkittävä projekti yhdessä asukkaiden kanssa. Kaupungin julkisivu etelään kohenee ja kortteli on ruutukaava-alueella ja keskustan kehittämisessä merkittävä uusi avaus. 

Kilpailun taso erittäin hyvä 

Kilpailun tuomaristo oli positiivisesti yllättynyt ehdotusten korkeasta tasosta. Lohkot-työn lisäksi finaaliin ylsi Lemminkäinen Oy työllä All right! sekä paikallinen toimija, Kirvestyöt Timo Sollo Oy ehdotuksella Kotona taas.

Kilpailun tuomaristo pisteytti laatupisteillä toisen vaiheen finaalin kolme ehdotusta. Laatukriteerit olivat:
1. ehdotuksen kaupunkikuva ja kauneus,
2. ehdotuksen sisältö eli monipuolinen keskustaan sopiva sisältö ja hyvä ympäristötaideidea ja
3. monipuolinen ja eri välineitä ja asukkaiden ideoita hyödyntävä osallistamistapa ennen kaavoitusta.

Laatupisteiden painoarvo oli 60 %. Laatupisteiden annon jälkeen avattiin tarjoushintakuoret. Tarjoushinnan painoarvo oli 40 %. Voittanut kilpailuehdotus sai korkeimmat laatu- ja hintapisteet.  

Lisätiedot:

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja Sari Rautio, puh. 040 522 0933

Kilpailun sihteeri Kristiina Koskiaho, puh. 040 706 4424

www.hameenlinna.fi/tontinluovutuskilpailu

www.engelinranta.fi

 

Asiasanat: arkkitehtikilpailut
Viimeksi muokattu: 29.5.2017