Uimavesien mikrobiologinen laatu on hyvä

Kaikilta valvonnassa olevilta Hämeenlinnan ja Hattulan uimarannoilta otettiin uimavesinäytteet tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona.

Uimakaudella 2018 valvontaan kuuluvat seuraavat rannat:

Yleiset uimarannat: Ahvenisto, Alajärvi, Tervaniemi, Aulangonjärvi Kihtersuo, Hauhonselkä Pappilanaro, Ormajärvi Sankolan ranta, Pannujärvi ja Vanajavesi uimahallin ranta.

Pienet yleiset uimarannat: Aulangonjärvi ulkoilumaja, Kahtoilampi, Kankaistenjärvi, Katumajärvi Idänpää ja Katuman ranta, Leheejärvi Kopsjoen uimaranta, Matkalampi, Ormajärvi Untulan ranta, Suolijärvi Kirkkoranta, Teuronjärvi, Vanajavesi Lepaanrannan ulkoilumaja sekä Äimäjärvi urheilukentän ranta. 

Hattulassa yleinen uimaranta Vanajavesi Herniäinen ja pienet yleiset uimarannat Armijärvi Nihattulan ranta, Lehijärvi Kalkkonen sekä Vanajavesi Eerolan ja Pappilanniemen rannat.

Kaikissa näytteissä uimavesi täytti uimavedelle asetetut mikrobiologiset vaatimukset eli oli hyvää uimavettä. Uimavesien lämpötila vaihteli 22 - 26 oC. Uimavesien näytteenottosuunnitelmaa ja koetuloksia voi seurata osoitteessa www.hameenlinna.fi/uimavesi. Tämän uimakauden viimeiset näytteet otetaan viikolla 32.

Näytteenoton yhteydessä tarkistettiin myös syanobakteerien eli sinilevän esiintyvyyttä

Syanobakteereita eli sinilevää havaittiin seitsemällä rannalla valvonnassa olevista 24 rannasta. Sinilevää oli erityisesti Vanajavedellä, havaintoja tehtiin myös Matkalammella ja Ormajärvellä. 

Sinilevähavainnot: 

  • Ormajärvi, Untulanranta, havaintopäivä 17.7.2018 syanobakteerien määrä 1
  • Matkalampi, Matkalammen ranta, havaintopäivä 17.7.2018, syanobakteerien määrä 2*
  • Vanajavesi, Lepaanrannan ulkoilumaja, havaintopäivä 17.7.2018, syanobakteerien määrä 3*
  • Vanajavesi, Herniäinen, havaintopäivä 18.7.2018, syanobakteerien määrä 2*
  • Vanajavesi, uimahallinranta, havaintopäivä 18.7.2018, syanobakteerien määrä 2*
  • Vanajavesi, Pappilanniemen ranta, havaintopäivä 18.7.2018, syanobakteerien määrä 1
  • Vanajavesi, Eerolan ranta, havaintopäivä 18.7.2018, syanobakteerien määrä 1

syanobakteerien määrä 1 = havaittu vähän, 2 = havaittu runsaasti, 3 = havaittu erittäin runsaasti ja * arvon perässä merkitsee että rannalle on viety syanobakteeritiedote.

Aikaisemmin tällä uimakaudella syanobakteereita havaittiin juhannusviikolla Kankaistenjärvellä ja heinäkuun alussa Alajärvellä, Tervaniemen uimarannalla. Tällä viikolla ei syanobakteereita kuitenkaan havaittu enää kummallakaan uimarannalla.

Viranomaispalvelut tihentää uimarantojen sinilevätarkkailua, kun uimarannan vedessä havaitaan syanobakteereita. Uimarannalle viedään tiedote, mikäli syanobakteeriesiintymä on runsas. Herkimmät voivat saada oireita, vaikka vedessä on havaittu vain vähän sinilevää. Sinilevätilanne saattaa vaihdella nopeasti eikä yhdessä paikassa tehty havainto kuvaa koko järven tilaa. Tästä syystä viranomaispalvelut suosittaa, että uimarit tarkistaisivat aina uimaveden laadun ennen kun menevät uimaan. 

Lisätietoa sinilevästä löydät täältä

Asiasanat: uimarannat, uimavesi
Viimeksi muokattu: 20.7.2018