Vuoden parhaaksi taidekirjaksi valittiin Ville Hännisen teos Kirjan kasvot - Sata vuotta suomalaisia kirjankansia

Vuoden 2017 parhaaksi taidekirjaksi on valittu Ville Hännisen teos Kirjan kasvot - Sata vuotta suomalaisia kirjankansia (Helsinki: SKS). Iittalan valtakunnalliseen taidekirjapäivän kilpailuun osallistui tänä vuonna 30 teosta. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston vuosittain järjestämään taidekirjakilpailuun saavat osallistua edellisenä vuonna julkaistut teokset kuvataiteiden, muotoilun tai arkkitehtuurin alalta. 

Vuoden 2017 parhaasta taidekirjasta palkittiin Ville Hänninen (keskellä). Kuvassa myös kunniamaininnan saaneet Yrjö Sepänmaa, Liisa Heikkilä-Palo, Markku Valkonen ja Pekka Niemelä. Kuvasta puuttuu myös kunniamaininnan saanut Ville Lenkkeri.

Voittaja palkittiin Eliel Aspelin -palkinnolla Iittalassa Kalvolan kirjastossa lauantaina 9.6. järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Palkintolautakunta oli valinnassaan yksimielinen. Tilaisuudessa jaettiin myös kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnan saivat:

 - Yrjö Sepänmaa, Liisa Heikkilä-Palo ja Virpi Kaukio (toim.) Vihreä päänsärky: Taidetta siemenestä kompostiin (Helsinki: Maanhenki)

- Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus (Mänttä: Serlachius Museot)

- Markku Valkonen ja Pekka Niemelä: Vaelluksia maisemaan - Taiteen mestarit meren äärellä- (Helsinki: John Nurmisen Säätiö) 

Taidekirjakilpailulla pitkät perinteet 

Iittalan valtakunnallinen taidekirjapäivä järjestettiin nyt jo 21. kertaa. Vuodesta 2010 lähtien kilpailun järjestämisestä on vastannut Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Taidekirjapäivän kilpailu on avoin kaikille ja siihen voivat osallistua sekä suuret että pienet kustantajat, yhteisöt samoin kuin yksityiset julkaisijat.

Voittajaa valitessa arvostetaan mm. kirjan näkökulman kiinnostavuutta, aiheen käsittelyn omaperäisyyttä sekä teoksen onnistunutta typografista ulkoasua. Parhaan taidekirjan valitsee vuosittain valittava palkintolautakunta. Tänä vuonna palkintokunnan puheenjohtajana toimi kuvataiteilija ja taidekuraattori Pirjo Heino, mainonnan suunnittelija Aino Krohn ja Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Maria Laine. Sihteerinä toimi palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta.

**
Lisätietoja: Irmeli Isokivijärvi, Hämeenlinnan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö, puh. 050 5090 067

Viimeksi muokattu: 12.6.2018