IX kaupunginosa Ahvenisto sijaitsee Kanta-Hämeenlinnan länsipuolella noin 3,5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Alueella sijaitsevat Kanta-Hämeen keskussairaala, Ahveniston hautausmaa ja kappeli, Ahveniston koulu sekä Ahveniston urheilukeskus upeine ulkoilumaastoineen ja uimarantoineen. Vuoden 1952 Olympialaisten nykyaikainen viisiottelu järjestettiin Ahveniston urheilupuistossa. Alueen kehittämissuunnitelma on tekeillä.

Alueen asutus on omakoti- ja rivitaloaluetta. Ahveniston kaupunginosassa sijaitsee Poltinahon alue, johon rakennetaan uusi asuinalue. 

Historiaa

Poltinahon kasarmialue on ollut sotaväen harjoituskenttänä jo Ruotsin vallan aikana 1700-luvulla, jolloin Hämeen-Uudenmaan rakuunarykmentillä oli siellä leirinsä. Alueella toimi 1700-luvun lopulla myös tiiliruukki. Krimin sodan aikana 1855 rakennettiin ensimmäiset sotilassairaala- ja varastorakennukset. Tältä kaudelta on jäljellä yksi sairaalaparakki, pitkä hirsinen yksikerroksinen rakennus.

Aluetta täydennettiin venäläisaikana 1880-luvulla ja 1910-luvulla.

Poltinaholla koulutettiin myös viesti- ja pioneerialan sotilaita. Viime sotien aikana alueella toimi myös rintamalla haavoittuneiden hevosten sairaala. Donin kasakkarykmentin havosia varten rakennetut kaksi tallia sijaitsevat Poltinahontien varrella. Hattelmalantie varrella oleva on rakennettu 1900-luvun alussa ja Ahveniston puoleinen 1850-luvulla.

Vuodesta 1945 vuoteen 2001 Poltinaholle oli sijoitettuna 4. Erillinen Autokomppania. Komppania siirtyi Hämeenlinnasta Parolan panssariprikaatin alueelle.
Huomattava osa Poltinahon rakennuskannasta on purettu tai rakennuksia on palanut. Jäljellä olevista rakennuksista mainittakooon Turuntien varrella sijaitseva punatiilinen kasarmirakennus, rapattu asuinrakennus ja vesikorjaamo vuodelta 1913, puinen soittokunnan rakennus 1800-luvulta sekä puukasarmi, joka on aikanaan toiminut toimiupseerikerhona.

Punaisten vankileiri on sijainnut Poltinaholla Turuntien ja Hattelmalantie risteyksessä. Punaisia on haudattuna Ahveniston harjulla sijaitsevaan laaksoon.

Hämeenlinnan kaupunki osti tyhjentyneen kasarmialueen siellä olevine rakennuksineen vuonna 2001. Kaupunki on vuokrannut alueella sijaisevia rakennuksia mm. varasto- ja työtila käyttöön.

Paukkulan asuinalue

Ratsumiehentie ja Tallimestarintie

Omakotialueen asemakaava ja talotyypit suunniteltiin kaupungin arkkitehtiosastolla Olavi Sahlbergin johdolla. Tallimestarintien puoli valmistui 1951 ja Ratsumiehentien puoli 1956.

Ahvenisto

Poltinahon koulu, nykyinen Ahveniston koulu, rakennettiin neljässä vaiheessa 1959 - 63 Olavi Sahlbergin suunnitelmien mukaan.

Ahveniston harjun kupeessa sijaitseva kaupungin vesilaitos valmistui 1910, piirtäjänä ja työnjohtajana toimi rakennusmestari Otto Tolonen. Jugend-vaikutteinen laitosrakennus on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä. Lähellä on vesilaitokseen liittynyt asuinrakennus samalta ajalta.

Ahveniston urheilukeskus rakennettiin vuonna 1951 arkkitehti Ilmari Niemeläisen ja Olavi Sahlbergin piirustusten mukaan. Alueelle rakennettiin uima-allas, pukusuoja ja kahvilarakennus. Vuonna 1952 se toimi Helsingin olympiakisojen viisiottelun yhtenä näyttämönä. Urheilukeskuksen rakennukset ovat suojeltu 1995 rakennussuojelulain nojalla.
Ahveniston urheilukeskukseen liittyy myös sen pohjoispuolella oleva hiihtomäki tuomaritorneineen, jonka suunnitteli 1967 kaupunginarkkitehti Heikki Aitola.

Ahveniston hautausmaa perustettiin vuonna 1873. Arkkitehti Ilmari Launiksen piirtämä siunauskappeli on vuodelta 1928 ja sen laajennus on arkkitehti Heikki Aitolan suunnittelema. Hautausmaalla sijaitsee Novoschiloff-suvun pieni hautakappeli sekä pieni 1800-luvun juutalaisten hautausmaa.

Ahveniston sotilashautausmaalle (nykyisen keskussairaalan vieressä) rakennettiin jo 1840-luvulla pieni ortodoksinen kirkko. Nykyinen, vaatimaton länsitornillinen puukirkko on vihitty käyttöönsä 1894.

Ahveniston hautausmaan itäpuolella olevassa laaksossa sijaitsee punaisten hautamuistomerkki.

Ahveniston keuhkotautiparantolan rakennus on valmistunut vuonna 1938. Alueella on myös ylilääkärin asuintaloksi 1938 suunniteltu funktionalistinen rakennus. Entinen lääkärien kaksikerroksinen asuinrakennus parantolan vieressä on samalta ajalta. Keskussairaala-aluetta on laajennettu 1970-luvulla, jolloin nykyinen Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus valmistui.

Asevelikylä

Pääasiassa 1940-luvulla rakentunut Ahveniston asevelikylä muodostaa nykyisin yhtenäisen ja viihtyisän asuinalueen harjun länsipuolella. Alueella on myös 1960-luvun tyyppitaloja.

 

Asiasanat: kaupunginosat
Viimeksi muokattu: 27.1.2014