Energiansäästö, energiatehokkuus

Energiansäästö eli energiankulutuksen vähentäminen tuntuu monista kovin abstraktilta käsitteeltä. Nykyisin puhutaan yhä enemmän myös energiatehokkuudesta. Samalla energiamäärällä haluttaisiin saada aikaan yhä enemmän tai laadukkaampaa tulosta. Sekin on säästöä.

Energiankulutusta pitäisi voida mitata, että näkisi miten oman toiminnan muutokset vaikuttavat energian kulumiseen.

Mihin energiaa oikeastaan kuluu?

 • television katseluun, imuroimiseen, ruokien säilyttämiseen jääkaapissa tmv. sähkölaitteiden käyttämiseen, myös valaistukseen

  Kotitaloudet ovat nykyisin täynnä erilaisia sähköllä toimivia vempaimia. Jääkaapin tarpeellisuutta ei terveysnäkökohdista katsoen voi kiistää, mutta ovatko kaikki laitteet tarpeellisia? Jäätelökone? Harjakiharrin? Lasten pattereilla toimivat lelut? Akkuruuvinväännin?

 • veden lämmittämiseen

  Lämmin vesijohtovesi on itsestäänselvä mukavuus. Mutta mitä enemmän sitä kraanasta valuttaa, sitä enemmän kuluu energiaa.

 • asunnon lämmittämiseen

  Turhan lämmin asunto ei ole energiataloudellinen. Lämpöä voi hukkaantua myös, jos asunnosta on lämpövuotoja esim. ikkunoiden kautta. Uudet ikkunat ovat energiatehokkaimpia. Mutta aina kannattaa pitää tiivisteet kunnossa.
  Lämmitystapojen vertailulaskuri http://www.lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

 • liikkumiseen

  Pienillä matkoilla henkilöauto kannattaa jättää kotiin ja vaihtaa kulkupeli pyörään, potkulautaan, rullaluistimiin tai potkukelkkaan. Ja kuntokin kohenee. Pitemmillä matkoilla kannattaa selvittää julkisten kulkuneuvojen käyttömahdollisuudet. Auton turha tyhjäkäynti saastuttaa ilmaa ja kuluttaa suotta polttoainetta. Muista myös moottorin esilämmitys pakkasilla.
  Liikkujan viikko: http://www.liikkujanviikko.fi/
  Viisas työmatka: http://www.viisastyomatka.fi/
  Fiksusti töihin:  http://www.fiksustitoihin.fi/

   
 • tavaroiden ja ruuan tuotantoon

  Jokainen hankittu tavara sisältää myös sen valmistamiseen käytetyn energian. Samoin kuin sen pakkaus. Ruuantuotantoon kuluvaa energiaa kannattaa myöskin pohtia. Ostatko lentotomaattia vai Suomessa tuotettua? Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen löydät Saa syödä -sivustolta

Lisätiedonlähteitä

Asiasanat: energia, neuvonta
Viimeksi muokattu: 8.5.2017