Ilotulitteiden yksityisestä käytöstä esim. juhlien ja muiden tapahtumien yhteydessä on ilmoitettava pelastusviranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä vähintään viisi vuorokautta ennen tapahtumaa, lomake ilmoituksen tekemiseen (pdf).

Pelastusviranomaisen tekee asiasta kirjallisen päätöksen. Pelastusviranomainen voi asettaa toiminnalle turvallisuuden kannalta tarpeellisia ehtoja ja rajoituksia tai kieltää käytön. Muunlaisia kuin yksityiskäyttöön hyväksyttyjä ilotulitteita ei saa käyttää.

Yleisötilaisuuksissa pidettävästä ilotulituksesta tehdään ilmoitus poliisille.

Uusi vuosi

Kaupasta saatavien ilotulitteiden yksityisestä käytöstä ei tarvitse tehdä ilmoitusta 31.12. klo 18:00 ja 1.1 klo 02:00 välisenä aikana.

Venetsialaiset

Kanta-Hämeen alueella ei ilotulitteiden käytöstä taajama-alueen ulkopuolella tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaiselle elokuun viimeisenä viikonloppuna (lauantai klo 18-24) vietettävän veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlan aikana.

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset esim. Ilmatieteen laitoksen www-sivuilta (http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset).

 

Ohjeita ilotulitteiden turvalliseen käyttöön

  • Valitse turvallinen, riittävän aukea käyttöpaikka, huomioi että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja.
  • Tue padat hyvin ja käytä raketeille asianmukaisia ampumatelineitä.
  • Älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia. Huomioi myös lähistön eläimet.
  • Suojalasien käyttö on pakollista ja niiden käyttämättä jättämisestä voidaan kirjoittaa sakko. Myös katselijoiden on suositeltavaa käyttää suojalaseja. Käytä sytyttämiseen sytytyspuikkoa.
  • Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita. Ei omatekoisia tuotteita. Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty. Hätärakettien aiheettomassa käytössä tekijä syyllistyy rikoslain 34 luvun 10 §:ssä tarkoitettuun perättömään vaarailmoitukseen.
  • Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita. Ei myöskään asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta.
  • Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista. Tutustu käyttöohjeisiin jo kotona. Noudata käyttöohjeen suojaetäisyyksiä.
  • Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina Sinulla.

Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan. Myyntipisteiden on järjestettävä kuluttajien palauttamien viallisten ilotulitteiden vastaanottaminen uuden vuoden jälkeen. Myyntipisteissä on oltava kirjallinen ohjeistus tätä varten.


 

Asiasanat: ilmoitus, pelastuslaitos
Viimeksi muokattu: 26.11.2018