Koulutuksen laajuus ja tavoitteet

Lisäopetus eli kymppiluokka on peruskoulun opetuksen syventämistä ja täydentämistä. Lisäopetuksen keskeinen tavoite on korottaa peruskoulun päättöarvosanoja, parantaa opiskelijan jatko-opintovalmiuksia ja mahdollisuuksia päästä yhteishaussa haluamaansa opiskelupaikkaan. Opetusta annetaan vähintään 1100 tuntia eli yhden lukuvuoden ajan.

Opintokokonaisuudet

Pakollisina oppiaineina opiskellaan äidinkieltä, matematiikkaa, englantia, ruotsia, fysiikkaa, kemiaa sekä kolmea reaaliainetta opiskelijan valintojen mukaan. Opintosuunnittelu ja elämänhallinta ovat myös pakollisia opintojaksoja. Opiskelija voi lisäksi omien tavoitteidensa mukaan opiskella taito- ja taideaineita.

Varsinaisen opetuksen lisäksi lisäopetukseen sisältyy työelämään tutustumista sekä mahdollisesti muutaman viikon pituinen tutustumisjakso jossain toisen asteen oppilaitoksessa (lukio tai ammatillinen oppilaitos) Hämeenlinnassa. Tämä jakso suunnitellaan opiskelijan tavoitteiden mukaisesti sellaiselle alalle, jolle opiskelija voisi lisäopetuksen jälkeen pyrkiä.

Toteutus

Kymppiluokalle otetaan ensisijaisesti toisen asteen koulutuspaikkaa vaille jääneitä hämeenlinnalaisia nuoria. Lisäopetus järjestetään Hämeenlinnan Lyseon yläkoulussa klo 8-15 välisenä aikana. Lisäopetusryhmällä on oma opettaja, joka opettaa ja arvioi ryhmäänsä kaikissa oppiaineissa. Luokan vastuuopettaja huolehtii myös jatko-opinto-ohjauksesta ja yhteishausta, yläkoulun oppilaanohjaaja ja lähitutor antaa tarvittaessa tukea.

Lisäopetus on perusopetuksen lainsäädännön alaista koulutusta, joten oppikirjat opiskelija saa käyttöönsä ilmaiseksi ja kuljetusoppilaat ovat oikeutettuja koulukyytiin. Oppilaat myös säilyttävät peruskoulun päättävillä olevan 8 pisteen yhteishakuedun. 

Haku Opintopolun kautta sähköisesti


Lisätietoja:
Lyseon koulu/Pasi Seila
Lukiokatu 8
13100 Hämeenlinna

Asiasanat: 10-luokka, kymppiluokka
Viimeksi muokattu: 13.2.2017