Ester Helenius: Rurik Lindquistin muotokuva, 1949
öljymaalaus kankaalle, 65 x 50 cm
Hämeenlinnan Taidemuseo / Ester Heleniuksen testamenttikokoelma


Rurik Lindquist oli Hämeenlinnan Taidemuseon perustamisvaiheissa tärkeä taustavaikuttaja 1940-50 -lukujen vaihteessa. Rurik Lindquist vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Hämeenlinnassa ja kävi Hämeenlinnan normaalilyseota. 1890-luvulla hän toimi jonkin aikaa Hämeenlinnan käsityöläiskoulun opettajana. Taideopinnnot veivät hänet kuitenkin Helsinkiin ja Pariisiin, minkä jälkeen hän asettui perheineen Viipuriin. Rurik Lindquist toimi näkyvästi useita vuosikymmeniä Viipurin kulttuurielämässä.

Siteet Hämeenlinnaan säilyivät tiiviinä ja Lindquist vieraili kaupungissa lomamatkoillaan. Hän dokumentoi maalauksissaan Myllymäen kaupunginosan pihoja, portteja ja puutarhoja sekä Vanajaveden rantanäkymiä. Hän teki maalausmatkoja eri puolille Suomea ja maalasi myös Kannaksella ja rannikolla, muun muassa Nauvossa ja Korppoossa. Maisemien ohella Lindquist teki asetelmia ja henkilökuvia.

Rurik Lindquistin viimeisiä työtehtäviä Viipurissa oli taidemuseon toiminnan lopettaminen syksyllä 1939. Tärkeintä oli arvokkaan taidekokoelman pelastaminen sodan jaloista. Lindquistin johdolla teokset pakattiin ja kuljetettiin Viipurista turvaan Rautalammille Peuran museoon.

Rurik Lindquist oli pitkällä urallaan kannustava taideopettaja, vastuullinen museonjohtaja sekä kuvataide-elämän aloitteentekijä ja puolestapuhuja niin Viipurissa kuin Hämeenlinnassakin. Sodan jälkeen Lindquist oli Hämeenlinnan Taidemuseon perustamisvaiheiden alkuunpanija. Taidemaalarina hän pitäytyi perinteisissä esteettisissä arvoissa, realistisessa ilmaisussa ja arkisissa aiheissa.

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014