Hämeenlinnassa on yhdeksän Suomen sisällissodan aikaista punaisten joukkohautaa. Kaupunkiin on varmuudella haudattu ainakin 2300 sisällissodassa, sen jälkiselvittelyissä ja vankileirillä kuollutta punaisten puolella ollutta.

Tapahtumat Hämeenlinnassa alkoivat kärjistyä vuoden 1918 huhtikuun lopulla. Valkoisen osapuolen avukseen pyytämät saksalaiset joukot pommittivat kaupunkia 26.4.1918 Vanajan Miemalasta käsin. Katisten kartanon tienoilta tulitettiin kaupungista Viipurintietä poispäin kulkevaa tuhansien pakolaisten virtaa. Tuho oli massiivinen.

Valkoinen armeija saavutti kaupungin 27.4.1918. Kaupunkiin jääneitä punaisia etsittiin ja tutkittiin. Heitä vangittiin kasarmeille ja linnan vankilaan huonoihin olosuhteisiin. Hämeenlinnaan tuotiin vankeja myös lähialueilta. Yhteensä kaupungissa oli enimmillään yli 10 000 punavankia. Toukokuun lopun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana ainakin 2070 vangittua kuoli.

Sisällissodassa kuolleiden punaisten muistoksi yritettiin pystyttää kiveä ensimmäisen kerran jo vuonna 1923 Ahveniston hautausmaalle. Muistokivi kuitenkin hävitettiin ja pystyttäjät tuomittiin raastuvanoikeudessa.

Talvisodan jälkeen asenteet sisällissodan punaista osapuolta kohtaan olivat tasoittuneet siinä määrin, että muistokivi voitiin pystyttää rauhassa. Keräys, jonka paikalliset työväenjärjestöt organisoivat muistokiven hankkimiseksi, oli tuottava. Summalla saatiin hankituksi yhteensä viisi kiveä. Niiden paljastamisjuhla pidettiin syksyllä 1940 Ahveniston hautausmaalla olevan muistokiven luona.

Kivistä neljä on vielä alkuperäisessä muodossaan: Ahvenistonjärvelle laskeutuvan tien varrella vasemmalla puolella olevat kolme kiveä sekä linnan kasarmin läheisyydessä oleva kivi. Ahveniston hautausmaalle pystytettyä kiveä on sittemmin uudistettu, koska sen teksti näkyi huonosti.

Keskussairaalanmäellä oleva kivi uusittiin syksyllä 1962 ja paljastettiin vappuna 1963. Tampereentien ja Kärpäntien risteyksessä oleva ns. Hakalan portin kivi paljastettiin 8.10.1946. Viipurintien varrella oleva muistokivi on peräisin vuodelta 1969.


Lue lisää:
Hämeenlinna sisällissodassa > 
Vapaussodassa kaatuneiden
muistomerkki >Suurenna >

Sijainti:
Neljästä vanhimmasta kivestä kolme sijaitsee Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella: yksi on tien varressa olevan supan suunnalla polun päässä ja kahden kiven luo johtaa portaat tien reunasta. Neljäs on Linnan kasarmin kaupunginpuiston puoleisessa päädyssä kävelytien varrella.

Muut muistokivet sijaitsevat Viipurintien ja Myllypellontien risteyksessä Idänpäässä, Tampereentien ja Kärpäntien risteyksessä, Ahveniston hautausmaalla, Vanajan hautausmaalla sekä keskussairaalanmäellä lähellä vanhaa ortodoksikirkkoa.
Kuvat muista muistokivistä >

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014