Hämeenlinnassa toimi talvi- ja jatkosodan aikana 35. sotasairaala. Talvisodan alkuvaiheessa sotasairaalassa oli viisi osastoa, jotka toimivat lääninsairaalassa, Ahveniston parantolassa, Hattelmalan piirimielisairaalassa, seminaarilla ja keskuskansakoululla. Kun sotasairaalaa vaadittiin avaamaan uusia osastoja, järjestettiin tilaa vielä Perttulan tylsämielisten kasvatuslaitokseen ja lyseolle.

Lisäksi Helsingin sotilassairaala Tilkka oli evakuoituna Aulangolle. Kesällä 1941 Hämeenlinnan vanhalle kansakoululle perustettiin kulkutautisairaala, jonka ensimmäiset potilaat olivat 18 tulirokkoa sairastavaa sotilasta. Jatkosodan aikana sotasairaalan käytössä oli lyhytaikaisesti tiloja myös mm. Kotiteollisuusopisto Fredrika Wetterhoffin Työkoululta.

Hämeenlinnaan saapui talvisodan aikana sairasjunilla yli 4000 potilasta, jatkosodan aikana potilasmäärä oli yli 13000. Käytännössä potilaiden vastaanottaminen sujui niin, että Hämeenlinnasta lähetettiin Riihimäelle tai Toijalaan junia vastaan yksi tai kaksi lääkäriä, jotka jakoivat potilaat vammojen mukaan eri osastoille jo ennen junan saapumista Hämeenlinnaan.

Potilaat kuljetettiin sitten sairaalaan omatekoisella paari-linja-autolla, josta oli mm. poistettu peräseinä lastauksen helpottamiseksi. Jatkosodan aikana kalustoa oli jo enemmän käytettävissä. Joukkosidontapaikoilla tuli ensiapu kylvettämisen, operoimisen, kipsaamisen ja sitomisen muodossa. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien apuna työskenteli lääkintälottia.

Sotainvalidien Veljesliitto hankki 50-vuotismerkkipäivänsä kunniaksi vuonna 1990 kaikkiin sotasairaaloiden toimipaikkoihin muistolaatan. Hämeenlinnan alueelle niitä kiinnitettiin kymmenen: Ahveniston parantolaan, Aulangon hotellille, Keskuskoululle, Kaurialan lukiolle, lyseolle, Wetterhoffille, pääterveysasemalle, Opettajankoulutuslaitokselle, Perttulan erityisammattikoululle sekä Sairion päiväkodille.Suurenna >

Sijainti:
Yksi 35. sotasairaalan muistolaatoista sijaitsee Wetterhoffin rakennuksessa.Suurenna ja tutki laattaa >

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014