Rantapuistossa oleva veistos on kuvanveistäjä Into Saxelinille luonteenomainen. Se on pienikokoinen ja nuoruutta, kauneutta, viattomuutta ja haaveilua kuvaava nuoren tytön hahmo. Mukana on aavistus heräävää itsetietoisuutta. Veistoksen keskeinen vaikutelma on liike ja voimakas kierteinen asento.

Keväällä 1954 Into Saxelinin perikunta tarjosi Hämeenlinnan kaupungille veistosta ostettavaksi. Kesäkuussa 1957 Herääminen liitettiin Laivarannanpuiston pieneen suihkukaivoon.

Lumpeenlehden muotoa muistuttavan altaan on suunnitellut kaupunginarkkitehti Olavi Sahlberg. Herääminen on veistetty Vehmaan punaisesta graniittista.

Into Ilmari Saxelin (11.7.1883 - 25.5.1927) syntyi Hämeenlinnassa. Isä oli oluttehtailija Carl Otto Saxelinin ja äiti taiteellisesti lahjakasta Blåfieldien aatelissukua. Inton taiteilijataival oli alusta asti tasainen ja harmoninen ja häntä on sanottu Suomen taiteen sunnuntailapseksi.

Into Saxelinin tuotanto jäi lyhyeksi. Hän kuoli vuonna 1927 Pariisissa äkilliseen sairauteen 44-vuotiaana. Into Saxelinin tyyliä voi kuvata klassistiseksi ja siihen liittyy voimakas kiinnostus erilaisten asentojen ja liikkeiden herkkään ilmaisuun. Parhaiten Saxelin tunnetaan pienikokoisista lapsi- ja neitoaiheisista veistoksistaan. Teostensa materiaaleina Saxelin käytti pronssia ja tinaa, joskus marmoria ja graniittia, mutta monet teokset jäivät kipsiin tai taidesementtiin.


Suurenna

Saxelin, Into
(1883-1927)
Herääminen, 1920-luvun puoliväli
graniitti
103 x 30 x 30 cm

Laivarannanpuisto, Arvi Kariston kadun varrella, keskusta

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014