Ilves seisoo neljä metriä korkean graniittipylvään päällä Hämeenlinnan torin reunalla raatihuoneen ja entisen Suomalaisen Säästöpankin toimitalon välissä. Pylvään yläosassa on männynlatvaksi tyylitelty kapiteeliosa. Veistos pilareineen on arkkitehti Oiva Kallion piirtämän pankkirakennuksen tärkeä elementti ja liittyy pankin pääsisäänkäynnin portaalin kymmeneen reliefiin. Ilves-veistoksen kustansi Hämeenlinnan Suomalainen Säästöpankki 1920-luvulla.

Ilves on voimakkaasti tyylitelty. Finnen klassismi oli tyyliltään arkkitehtonista, mutta taiteilija käytti töissään usein selvästi havaittavia eläin- ja ihmishahmoja. Finnen 1920-luvun teoksia katsellessa syntyy ajatus vanhojen kulttuurien, kuten Egyptin, Kreikan ja Rooman kuvanveistotaiteen vaikutuksesta.
Ilves-veistoksen pronssiin valettu pinta on kullattu ja siihen on tehty jälkiä, jotka muistuttavat ilveksen täplikästä turkkia.

Johan Gunnar Finne syntyi 4.4.1886 Hollolassa ja kuoli 17.9.1952 Helsingissä. Finne luetaan 1900-luvun alkupuolen merkittäviin suomalaisiin kuvanveistäjiin Wäinö Aaltosen, Felix Nylundin ja Viktor Janssonin kanssa.

Finne on hyvä esimerkki arkkitehtuuria ja taideteollisuutta opiskelleesta taiteilijasta, joka erikoistui kolmiulotteiseen sommitteluun ja kuvanveistoon. Varsinkin 1920-luvulla Finnestä tuli veistäjä, jonka taitoja arkkitehdit käyttivät hyväkseen. Finnen taiteelliseen toimintaan vaikutti yhteistyö arkkitehtien Armas Lindgrenin, Lars Sonckin, Eliel Saarisen  ja J. S. Sirénin kanssa. Finne on suunnitellut Eduskuntatalon julkisivun pääfasadin 14 pylvästä.

Finnen veistokset ovat sankaripatsaita, rakennusten julkisivujen korkokuvia, suihkukaivoja, kirkkojen veistos- ja astiastotöitä, mitaleja ja portaaleja.
Gunnar Finnen pääteoksena pidetään Topeliuksen muistomerkkiä Taru ja Totuus, 1929-32 Helsingin Teatteriesplanadilla.


Suurenna

Finne, Gunnar
(1886-1952)
llves, 1920-luku
pronssi, valettu
ilves 100 x 33 x 130 cm
kapiteeli 90 x 87 x 121 cm

Raatihuoneenkatu 17, keskusta

Asiasanat: Taidemuseo, veistokset
Viimeksi muokattu: 27.1.2014