Eversti Hugo Standertskjöld (1844-1931) osti vuonna 1883 Karlbergin kartanon Hämeenlinnan maalaiskunnan Luhtialan kylästä Vanajaveden rannalta. Myöhemmin hän laajensi tilaansa. Eversti Standertskjöld rakennutti kartanon ympäristöön ja Aulangonvuorelle yli 70 hehtaaria laajan Aulangon puistoalueen. Viimeisiä rakennustöitä olivat Aulangonvuoren huipulla oleva näkötorni ja sieltä alas Aulangonjärven rantaan laskeutuvat 322-askelmaiset kiviportaat. Portaat päättyvät Karhuluolalle.

Karhuluola on Aulangonvuoreen hakattu syvennys, johon on sijoitettu Robert Stigellin suuri veistos Karhut. Se valmistui vuonna 1906 ja on veistetty vuolukiveen Stigellin Lapinlahden verstaassa Helsingissä. Taiteilija oli lainannut teosta varten malliksi Korkeasaaresta karhunpennun, jonka pitäminen osoittautui kuitenkin hankalaksi. Stigell joutui hakemaan Eläinmuseosta täytetyn karhun mallikseen.

Karhut-veistos kuvaa karhuperhettä. Voimaa uhkuvat isä- ja äitikarhu valvovat ja ohjaavat, kolme pentua painivat ja kiipeilevät. Karhut muodostavat kolmiomaisen asetelman, jossa on massiivinen pyöreä alusta. Ympäristön korkea kuusikko ja veistoksen luolamainen tausta muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.

Karhut-veistos on Robert Stigellin viimeiseksi jäänyt suuri teos.

Lue lisää:
Aulanko >

Robert Konstantin Stigell syntyi 14.5.1852 Suomenlinnassa ja kuoli 1.12.1907 Helsingissä.
Stigell lähti 15-vuotiaana Pietariin kivenhakkaajan oppiin ja opiskeli siellä myös piirustuskoulussa. Hän opiskeli myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Opiskeluvuosien jälkeen Stigell pestautui vuodeksi merille matruusiksi. Hän valitsi kuitenkin kuvanveistäjän uran ja opiskeli vuosina 1872-78 Roomassa ja Pariisissa. Pariisista tulikin Stigellin kotikaupunki lähes kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Robert Stigell sai Pietarin taideakatemian arvonimen ’Ensiluokan taiteilija’ vuonna 1878  ja kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

Robert Stigell teki useita julkisivuveistoksia, joista mainittakoon Helsingissä Vanhan ylioppilastalon Ilmarinen ja Väinämöinen sekä Vakuutusyhtiö Kalevan talon Atlantit. Robert Stigellin pääteos on Helsingin Tähtitorninmäellä sijaitseva, yli neljä metriä korkea pronssiveistos Haaksirikkoiset vuodelta 1898.


Suurenna

Stigell, Robert
(1852-1907)
Karhut, 1906
vuolukivi
310 x 232 x 195 cm
alusta graniitti, 70 x
302 cm

Aulangonvuoren juurella näkötornin alapuolella, Aulanko

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014