Matti Peltokankaan Kevät tilattiin kulttuurilautakunnan alaisen kuvataidejaoston päätöksellä vuonna 1987. Teos paljastettiin 13.10.1988 Hämeenlinnan ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen (ent. Hämeenlinnan ammatillinen kurssikeskus, nyk. Koulutuskeskus Tavastian aikuiskoulutuskeskus) edustalla.

Veistoksen sijoituspaikka löytyi sovittelemalla. 65 tonnin painoisesta kivestä tehtiin styroksista sovituskappale, jonka avulla veistokselle löydettiin paras sijainti.

Kevät-veistoksen idea on veistoksen ja sen sijaintipaikan yhteydessä. Peltokangas sanoo työstään: ”Teoksen muotokieli istui arkkitehtuuriin. Kaarien muoto symboloi elämää, joka nousee ja katkeaa jossain kohtaa. Ihmisten mielikuvissa kivi edustaa toisaalta voimakkuutta ja turvallisuutta ja toisaalta se on pelottava. Näin teos symboloi niiden nuorten elämäntilannetta, jotka lähtevät etsimään ammattiaan ja elämäänsä ammatillisen koulutuksen jälkeen.”

Veistos on todennäköisesti maamme suurin yhtenäisestä kivilohkareesta tehty monumentti.

Matti Peltokangas on syntynyt 1.6.1952 Virroilla. Hän on asunut Hämeenlinnassa ja asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä.

Peltokangas on tehnyt useita hautamuistomerkkejä. Matti Peltokankaan tekemistä monista julkisista veistoksista on tunnetuin Lauri Kristian Relanderin  muistomerkki, 1996 Helsingissä.

Peltokankaan päämateriaali on suomalainen kivi: ”Kivi on ehdottomasti suosikkimateriaalini - se pistää tarpeeksi hanttiin. Kivilaatuja on lukemattomia erilaisista marmoreista lähtien, joten mahdollisuudet ovat rajattomat. Kiven avulla ilmaisu on minulle ominaista, selvää tekemistä. Sen minkä otat pois, otat pois. Kivi on siten aina puhdas materiaali. - Joskus sopiva kivilaji löytyy Carrarasta Italiasta, joskus Kotkasta tai Heinolasta."


Suurenna

Peltokangas, Matti
(s. 1952)
Kevät, 1988
viborgiitti (punainen pallograniitti)
350 x 550 x 170 cm
paino 6500 kg

Hotelli Punaportin edusta, Hattelmalantie 25, Kankaantaka

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014