Raatihuoneenkadun kävelykadun uuden osan suunnittelu aloitettiin vuonna 1999. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.6.2003 tilata kävelykadulle Pertti Kukkoselta veistoksen.

Kohtaaminen sijaitsee keskellä uutta kävelykatua, sen korkeimmalla kohdalla. Suurikokoinen betoniveistos rakentuu kahdesta toisiinsa nojautuvasta kappaleesta, jotka on sijoitettu samasta materiaalista valmistetulle jalustalle. Veistoksen juurella on kaksi vesiallasta, joiden vesipinta nousee ja laskee hitaasti. Vesipintojen noustua tiettyyn korkeuteen ne yhtyvät hetkeksi.

Kävelykatu on kohtaamispaikka, ja veistos kuvaa kävelykadun ajatusta, yhdessäoloa ja läheisyyttä. Vesi ja sen toistuva liike tuo mukaan ajallisen perspektiivin. Veistoksen materiaalina on käytetty vihertäväksi patinoitua kuparibetonia.

Kuparibetoni on Pertti Kukkosen keksintö, joka on patentoitu maailmanlaajuisesti. Kuparibetoni on valittu uuden kävelykadun rakenteita yhdistäväksi tekijäksi. Kukkosen veistos, istuimet, ilmoitustaulu, istutusallas sekä luiska liikuntaesteisille ja porrasrakennelma yhdistyvät muodon ja materiaalin osalta kokonaisuudeksi.

Pertti Kukkonen on syntynyt 11.10.1954 Hämeenlinnassa. Hän valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1983.

Kukkonen on tehnyt useita taideteoksia julkisiin rakennuksiin yhteistyössä arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelijoiden kanssa. Kukkosen kiinnostus ympäristötaiteeseen on toteutunut Hämeenlinnan kävelykatusuunnitelman lisäksi mm. Kotkan veistoskatuprojektissa sekä Hämeenlinnan Linnankadun eteläosan ja Salon torialueen suunnittelutyössä. Pronssiset muotokuvat ja mitalitaide kuuluvat myös Kukkosen veistosmaailmaan.

Perinteisen pronssin ja puun ohella betoni on viime aikoina tullut yhä voimakkaammin Kukkosen käyttömateriaaliksi. Hän on etsinyt ja kehittänyt betonin esteettisiä ominaisuuksia yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa ja tehnyt alaan liittyviä keksintöjä. Kukkosen abstraktit teokset kuvaavat usein ihmisen sisäisiä kokemuksia luonnon tai toisen ihmisen läheisyydessä.


Suurenna

Kukkonen, Pertti
(s. 1954)
Kohtaaminen, 2004
vihertäväksi patinoitu kuparibetoni
320 ja 280 cm
jalusta 500 x 500 cm

Kävelykatu, Raatihuoneenkatu, keskusta

Kuva Pertti Kukkonen

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014