Ajatuksen uuden kirjastotalon edustalle sijoitettavasta veistoksesta esitti rakennuksen suunnitellut kaupunginarkkitehti Heikki Aitola 1980-luvun alussa. Veistoshanketta ei kilpailutettu, vaan kulttuurilautakunnan kuvataidejaoston esityksen mukaisesti päätettiin hankkia Nina Ternon valmis kipsityö Kullervo.

Veistoksen valoi pronssiin taidevalaja Väinö Kärkkäinen Järvenpäässä. Kullervo paljastettiin Hämeenlinnan uuden kirjastotalon avajaisten yhteydessä 8.8.1983. Teoksen tekijän Nina Ternon mukaan ”paremmasta ympäristöstä Kullervolle ei voisi uneksiakaan”.

Veistos kuvaa Kullervo Kalervonpojan neidonryöstöä. Terno sanoo halunneensa sisällyttää teokseen keväistä tunnelmaa, teos on optimistinen, mutta mukana on häivähdys Kullervon tarinan myöhempää tragiikkaa.

Veistos on kunnianosoitus menneille sukupolville, kansantarujen luojille ja niiden kokoajille.

Nina Terno syntyi 31.5.1935 Viipurissa ja kuoli 3.12.2003 Helsingissä. Talvisodan sytyttyä 1939 Nina Terno asui evakkomatkan aikana eri puolilla Suomea kunnes perhe kotiutui Tampereelle. Nina Terno suoritti Taideopintonsa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja musiikkiopintoja Sibelius-akatemiassa. Terno on toiminut 1960-luvulla pianonsoiton opettajana Hämeenlinnan musiikkiopistossa.

Kuvanveistäjä Nina Ternon keskeisiä aiheita ovat eläin- ja ihmishahmot. Ratsastaja-aiheisissa veistoksissaan Terno kuvaa ihmisen ja luonnon suhdetta usein myönteisenä yhteiselona. Hevonen kuvaa elämäniloa mutta myös kuolemaa ja tuhoa, jolloin ihmisen ja luonnon välinen ristiriitaisuus nousee esille.

Nina Ternon taide käsittelee globalisaatiota ja ihmisen aiheuttamaa luonnon tuhoutumista. Avainteoksenaan Nina Terno piti veistosta Loppuunajetut, 1995, joka on Keravan taidemuseon veistospuistossa.


Suurenna

Terno, Nina
(1935-2003)
Kullervo, 1983
pronssi, valettu ja patinoitu
167 x 85 x 133

Kaupunginkirjaston edusta, Lukiokatu 2, keskusta

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014