Raatihuoneenkadun kävelykadun uuteen osaan sijoitettiin kolme istuinpenkkiparia. Kunkin penkkiparin eteen kadun pintaan on toteutettu graafisen betonin menetelmällä kolme teosta. Ne koostuvat Marjukka Vainion kolmiosaisesta kasviaiheisesta kuvasta ja Riitta ja Olli Jalosen teksteistä. Graafisen suunnittelun on tehnyt Jorma Hinkka.

Graafinen betoni on uusi menetelmä, jossa kuviot syövytetään betonin sileään pintaan. Hämeenlinnan kävelykadun laatat ovat ensimmäiset tällä menetelmällä toteutetut julkiseen ulkotilaan sijoitetut teokset.
 
”Olemme ajatelleet tuovamme katulaatoilla kaupunkiin muutaman uuden kertomuksen. Ne kertomukset on tehty juuri tähän kohtaan, ja ne kertovat juuri tästä kaupungista, Hämeenlinnan monista ajoista ja kerroksellisuudesta, hämeenlinnalaisten sukupolvien ketjusta.

Katugrafiikan teosten luona kulkija voi pysähtyä ja ehkä huomata arjessa usein lähes näkymättömiä yhteyksiä menneestä nykyiseen ja nykyisestä tulevaan. Kulkija saattaa tuntea häivähdyksen jatkuvuudesta, historian ja näkymättömän läsnäolon meissä.

Raatihuoneenkatu kulkee viivasuorasti keskustan läpi. Nyt tänään näyttää kuin tähän olisi muodostumassa taideteosten ketju. Se voisi olla nimeltään vaikkapa Linjaali. Nimi liittyy niin viivoittimeen kuin kulkemisen historiaan, linjaalirattaiden metallijouseen. Menneen ajan juurten yhdistäminen uuden ajan ilmaisuun on meilläkin ollut mielessä, kun olemme pohtineet katugrafiikan laattojen sisältöjä.”

Suurenna kuvat klikkaamalla niitä hiirellä

Kirjailija Olli Jalonen on syntynyt vuonna 1954 Helsingissä. Hän on kirjoittanut romaaneja, proosateoksia, novellikokoelmia, kuunnelmia ja näytelmiä. Hän sai Finlandia-palkinnon vuonna 1991.  Olli Jalonen on ollut vapaa kirjailija vuodesta 1982, hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Olli Jalonen toimii taiteilijaprofessorina viisivuotisen kauden heinäkuusta 2005. 

Kirjailija Riitta Jalonen on syntynyt vuonna 1954 Outokummussa. Hän on kirjoittanut romaaneja, lastenkirjoja ja äänikirjoja. Riitta Jalonen sai vuoden 2004 Finlandia Junior –palkinnon. Riitta Jalonen on ollut vapaa kirjailija vuodesta 1992, hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa.

Valokuvaaja Marjukka Vainio on syntynyt vuonna 1953 Rengossa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän järjesti Hämeenlinnan Taidemuseossa vuonna 1984. Marjukka Vainio on työskennellyt 20 vuoden ajan värivalokuvauksen menetelmien parissa. Hän on myös tehnyt valokuvateoksia sekä useita valo- ja ääni-installaatioita. Marjukka Vainio sai Suomi-palkinnon vuonna 2003. Marjukka Vainio asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa.


Suurenna

Jalonen, Olli , Jalonen, Riitta ja Vainio, Marjukka
Linjaali, 2004
ympäristöteos
graafinen betoni
laatta 170 x 250 cm, 3 kpl

Kävelykatu, Raatihuoneenkatu, keskusta

Kuvat Tuula Hellstén

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 2.12.2016