Ympäristöteos koostuu rakennuksen 175 pohjapylväästä, joiden yläosaan on kiinnitetty alumiinifoliota. Teos sijaitsee Varikonniemessä alueella, jolla on myöhäisrautakaudelle ulottuva historia. Niemessä on sijainnut tiheästi asuttu kauppapaikka, mahdollisesti keskiaikaisessa Novgorodin kronikassa mainittu Vanain kaupunki. Keskiajalla alue kuului Hätilän kartanoon ja 1800-luvun lopulla niemelle perustettiin höyrysaha. Jatkosodan päätyttyä 1940-luvulla niemelle rakennettiin puolustusvoimien varikkorakennuksia, jotka olivat käytössä 1980-luvun puoliväliin asti.

Kirsti Miilumäki sanoo itse teoksestaan: ”Pylväikkö, johon olen teokseni tehnyt, on varikko-ajalta. Vanhempien rakennusten jäänteet ja muu esineistö on maan alla. Olen pyrkinyt rikastuttamaan pylväikön vaikuttavaa rytmiä lisäämällä valon ja varjon leikkiin heijastuksia. Varikonniemessä kiehtoo luonnon, inhimillisten kulttuurien ja tuntemattoman monikerroksinen vuorovaikutus. Siellä on kuin matkalla alitajunnassa, kuin Tarkovskin Stalkerin ’Alueella’.”

Teos Maanpäällinen osa liittyy Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry:n järjestämään ympäristötaidenäyttelyyn Tällä paikalla… Hämeenlinnassa 21.6. – 31.8.2001.

Kuvataiteilija Kirsti Miilumäki aloitti taideopinnot Turun piirustuskoulussa 1971-72. Ensimmäinen yksityisnäyttely oli Sinisessä Talossa Hämeenlinnassa 1987. Kirsti Miilumäki on ollut Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry:n puheenjohtaja 1997-98 ja on toimittanut Hämeenlinnan Taiteilijaseuran matrikkelin Taiteilijan muotokuva, 1998. Kirsti Miilumäki on toiminut kuvaamataidon opettajana ja hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa.


Suurenna

Miilumäki, Kirsti
(s. 1950)
Maanpäällinen osa, 2001
ympäristöteos
betonipylväitä, alumiinifolio

Varikonniemi, Hätilä

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014