Ympäristöteos Paikka toteutettiin Hattelmalan päiväkodin uudisrakennuksen rakennustöiden kuluessa.

Teos rakentuu ruohoisesta maakummusta, joka on noin 18 m halkaisijaltaan ja noin 4 metriä korkea. Kummun laella on neljä pronssista linnunmunan muotoista ´kiveä´. Ne kuvaavat neljän eri ilmansuunnan kansojen tarinoita. Lasten tekemien reliefien koristamat ´kivet´ valettiin pronssiin. ´Kiviä´ voi kuunnella, sillä niiden sisään on asennettu kaiuttimet, joista voi kuulla päiväkodista soitettavaa äänitystä. Kumpua ympäröi 12 tervaleppää. Tervalepät symboloivat vuodenkierron kahtatoista kuukautta. Leppä on suomalais-ugrilaisen mytologian mukaan sielunpuu, johon liittyy paljon erilaisia uskomuksia.

Ajan kuluminen on läsnä teoksessa. Puiden kasvu ja muut luonnon ja ympäristön muutokset ovat tärkeä osa teosta. Kun kummun lepät ovat kasvaneet täyteen mittaansa noin 60 vuodessa, niiden oksistojen keskipisteeseen jää pyöreä aukko, jonka kautta on yhteys taivaalle. Kummulta voi seurata Pohjantähteä ja sen ympärillä vaeltavia tähtikuvioita. Pronssiin valetut lasten piirrokset ovat ikuisia.

Paikka-ympäristöteos valmistui kesällä 2003 ja paljastettiin 25.10.2004.

Kuvanveistäjä Olli Larjo on syntynyt 12.5.1964 Kuhmoisissa. Larjo on opiskellut Oriveden opiston kuvataidelinjalla 1985-86, Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen keramiikkalinjalla 1987-88 ja Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasitaiteen laitoksella 1988 alkaen. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Jyväskylässä 1995. Ympäristöteoksia hän on tehnyt Helsinkiin, Kuhmoisiin ja Fiskarsiin.Suurenna

Larjo, Olli
(s. 1964)
Paikka, 2003-04
ympäristöteos
pronssi, maa, tervaleppä,
ääni, valaistus

Hattelmalan päiväkodin piha, Lehmusrinne 3, Hattelmala

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014