Islantilaisen naistaiteilijan Rúrín ympäristötaideteos Time Concrete on Vanajaveden rannalla lähellä hotelli Vaakunaa. Teos koostuu kuudesta betoniin valetusta osasta, jotka tuovat mieleen raunioituneen rakennuksen ja sortuneet pylväät. Partek Oy on valanut  veistoksen erikoissekoitteisesta betonista.

Teos oli osa Helsingin juhlaviikkojen 1986 Concrete-betonitaidetapahtumaa ja se oli sijoitettu Rúrín suunnitelman mukaisesti Iso-Roobertinkadun kävelykadun päähän.

Teos päätyi eri vaiheiden kautta Hämeenlinnaan syyskuussa 1989. Teos oli ollut varastoituna Partek Oy:n tehtaalle, josta sen löysi hotellirakennuksen suunnitellut arkkitehti Esko Kahri.

Veistoksen sijoitus Hämeenlinnassa Mahlianpuistossa saattaa yllättää katsojan. Paras sijoituspaikka olikin alkuperäinen paikka Helsingissä, koska veistos oli suunniteltu takana olleen vanhan rakennuksen arkkitehtuurin mukaan.

Rúrí on syntynyt 1951 Reykjavikissa ja asuu Reykjavikissa.  Hän on opiskellut kotimaassaan Islannissa sekä Hollannissa. Hän on asunut ja työskennellyt Hollannissa, Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa ja Kiinassa.

Rúrí on kansainvälisesti tunnettu ympäristötaideteoksistaan. Rúrín taide on käsitteellistä, ja ilmaistessaan itseään hän käyttää hyvin erilaisia menetelmiä, tietokonetekniikkaa, performanssia, installaatiota, multimediaa, filmiä, videota ja ääntä.


Suurenna

Rúrí
(s. 1951)
Time Concrete, 1986
ympäristöteos
valettu betoni
4,5 x 13 x 5 m

Hotelli Vaakunan edusta, Mahlianpuisto, Keinusaari

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014