Howard Smithin veistos Trio paljastettiin Jukolan liikekeskuksen torilla 3.10.1992. Teos muodostuu kolmesta monivärisestä ja pystysuuntaisesta  teräslieriöstä. Sen väritys on tehty polttoemalina. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu suihkulähteeksi. Suihkulähteen tekniikka kuitenkin odottaa myöhempää toteutumista.

Idea veistoksesta syntyi 1980-luvun lopulla, kun Howard Smithin näyttelyä suunniteltiin Hämeenlinnan Taidemuseoon. Alkuaan oli tarkoitus pystyttää jokin suurikokoinen teos kaupungin alueelle vain näyttelyn ajaksi. Myöhemmin kaupunki osti veistoksen.

Howard Smith on ajatellut Trion maanmerkiksi. Jukolan tori ja sitä ympäröivät rakennukset on huomioitu teoksen mittasuhteissa ja värityksessä. Teos hankittiin yhteistyönä Järvenpään Hackman Meka Oy:n ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Veistoksen toteutuksessa olivat mukana  taidemuseo ja kaupungin rakennusviraston arkkitehtiosasto. Asiantuntijana teoksen sijaintipaikkaa etsittäessä oli kaupunginarkkitehti Heikki Aitola.

Trio on materiaaliltaan teräsemalia. Teräsemali kestää hyvin erilaisissa sääolosuhteissa. Teräsemalia on käytetty muualla Euroopassa runsaasti julkisissa tiloissa, kuten metroissa ja lentoasemilla. Tällä tekniikalla on tehty myös Hämeenlinnan uimahallissa olevat Aino Strandén-Sorviston teräsemaliteokset Bolero I ja Bolero II.

Howard Smith on syntynyt vuonna 1928 New Jerseyn Moorestownissa Yhdysvalloissa. Hänen tuotantonsa on hyvin laaja. Suomessa Smith tunnetaan parhaiten keramiikan ja tekstiilien suunnittelijana. Hän on tunnettu myös paperitaiteilijana, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä. Smithin teoksia on monissa julkisissa kokoelmissa. Hämeenlinnassa Jukolan kirjasto- ja seurakuntatalossa Lintukodon eteisaulassa on Howard Smithin suuri keramiikkateos Linnunrata.

Howard Smith tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1962 tarkoituksenaan viipyä vain joitakin viikkoja. Vierailu kesti 14 vuotta. Hän palasi Yhdysvaltoihin opetustehtäviin. Vuonna 1984 Howard Smith asettui jälleen Suomeen, kun Arabia kutsui hänet vierailevaksi taiteilijakseen.

Howard Smith asui vuodesta 1988 Janakkalassa Tervakoskella. 1990-luvun puolivälistä hän on asunut ja työskennellyt Fiskarsissa. Howard Smith palkittiin Valtion taideteollisuuspalkinnolla vuonna 2001.


Suurenna

Smith, Howard
(s. 1928 New Jersey, Yhdysvallat)
Trio, 1992
emaloitu teräs 
korkeus 280 cm

Jukolan tori, Jukola

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014