Työn muistomerkki on kunnianosoitus niille raivaajasukupolville, jotka kunnostivat maan viljaviksi pelloiksi. Graniittipaaden ylemmässä osassa on kylvävän maamiehen hahmo reliefinä ja alaosaan on kaiverrettu Eino Leinon runo. Veistosta on kutsuttu myös ´Maataloustyön muistomerkiksi´.
 
Tohtori Vilho Visa herätti ajatuksen muistomerkin pystyttämisestä. Vuonna 1935 Maataloustuottajain kokouksessa Hämeenlinnassa suunniteltiin suurta Maataloustuottajain Keskusliiton 20-vuotisjuhlaa Hämeenlinnaan. Juhla oli sopiva tilaisuus muistomerkin toteuttamiseen.

Ateneumin opiskelijoille järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti Kalervo Kallion kylväjä-aiheinen suunnitelma. Kallio veisti muistomerkin mustasta graniitista. Kivi louhittiin Parolan kylän Sammon kalliosta Alajärven läheltä.

Muistomerkin paikaksi valittiin Hämeenlinnan maalaiskunnan Viisarilla sijaitseva rinne Härkätien ja Myllytien risteyksessä. Muistomerkin ympäristö oli 1930-luvulla hyvin erilainen kuin nykyisin. Toisella puolella oli juhlava mäntymetsikkö ja toisella puolella avautuivat Parolan kylän laajat pellot.

Hämeenlinnan maalaiskunnan Maataloustuottajain yhdistys ja Etelä-Hämeen liitto toteuttivat Työn muistomerkin. Juhlallinen paljastustilaisuus pidettiin 3.7.1937. Läsnä oli tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja noin 3000 hengen juhlavierasjoukko.

Vuonna 1948 Hämeenlinnan maalaiskunnassa toteutui alueliitoksia ja Parolan kylä yhdistettiin Hämeenlinnan kaupunkiin. Työn muistomerkki liitettiin kaupungin julkisten veistosten kokoelmaan.

Kalervo Niilo Kallio syntyi 28.3.1909 Nivalassa ja kuoli 2.11.1969 Helsingissä. Hänen isänsä oli tasavallan presidentti Kyösti Kallio (presidenttinä 1937-40).

Kalervo Kallio oli kansainvälisesti tunnettu kuvanveistäjä. Hän piti yksityisnäyttelyitä Helsingissä, Göteborgissa, Tukholmassa ja Washingtonissa. Kallio teki lukuisia sankaripatsaita, muistomerkkejä ja julkisia veistoksia, joista Työn muistomerkki oli ensimmäinen. Hän sai toisen palkinnon Mannerheimin ratsastajapatsaskilpailussa vuonna 1954.Suurenna

Kallio, Kalervo
(1909-1969)
Työn muistomerkki, 1937
graniitti
292 x 90 x 40 cm

Vuorentaantien ja Vuorenharjuntien risteys, Viisari

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014