14.10.2017 - 18.2.2018

Rappiotaide - saksalaista ekspressionismia Vexi Salmen kokoelmasta
Saksalaista ekspressionismia Vexi Salmen kokoelmasta

Hämeenlinnan Taidemuseo tuo ensi kertaa näyttelyssä esille maassamme hyvin ainutlaatuisen kokonaisuuden saksalaista ekspressionismia Vexi Salmen kokoelmasta. 

Ekspressionismi ja kaikki modernit taidesuuntaukset julistettiin natsi-Saksassa rappiotaiteeksi. Tyylisuuntaa edustaneet kuvataiteilijat joutuivat näyttelykieltoon, menettivät opetustyönsä tai tulivat karkotetuiksi. Taidepuhdistuksissa heidän museokokoelmissa olevia teoksiaan takavarikoitiin ja tuhottiin.

Vexi Salmen kokoelmaan kuuluu 59 ekspressionistista grafiikan teosta ja piirustusta maailmansotien väliseltä ajalta. Tunnetuimpia taiteilijanimiä ovat Max Beckmann, Otto Dix, Geoge Grosz, Käthe Kollwitz, Otto Pankok ja Karl Schmidt-Rottluff.

Ensimmäinen maailmansota, kuoleman läsnäolo ja taiteilijoiden kokemat kärsimykset heijastuvat monissa ekspressionistisissa teoksissa. Myös Vexi Salmen kokoelman teoksilla on yhtenäinen viesti. Ne puhuvat inhimillisyyden puolesta, sodan kauhuja vastaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu taidekirja Vexi Salmen ekspressionistisen taiteen kokoelmasta. Kirjassa Salmi kertoo siitä miten innostus rappiotaiteeseen syntyi. Salmen lisäksi kirjaan ovat kirjottaneet Katri Wanner-Salmi, saksalaisen ekspressionismin asiantuntija Dr. Peter Barth ja historioitsija FT Seppo Zetterberg.

Samanaikaisesti Rappiotaide-näyttelyn kanssa on esillä Muoto ja väri -näyttely, jossa nähdään uusiempia teoshankintoja sekä virolaista nykytaidetta Vexi Salmen kokoelmasta.

Kirjailija Sofi Oksasen Rappiotaide-näyttelyn avajaispuhe 13.10.2017 >

Katri Wanner-Salmi ja Vexi Salmi sekä Konrad Felixmüllerin (1897-1977) Omakuva, 1919
Katri Wanner-Salmi ja Vexi Salmi sekä Konrad Felixmüllerin Omakuva vuodelta 1919. Kuva Reima Määttänen.

Ylhäällä osakuva Otto Dixin teoksesta Eteläinen matruusi, 1923. Kuva: Galerie Remmert und Barth.

Viimeksi muokattu: 20.2.2018