• Bussit ja junat
 • Vuokra-asuntoja voi hakea  täyttämällä hakemuksen. Hämeenlinnassa on useita eri vuokra-asuntoja tarjoavia yrityksiä.
 • Muuttoilmoituksen voit tehdä verkkopankkitunnuksilla netissä tai lomakkeella, jonka saat Maistraatista, postista tai kaupungin palvelupisteistä.
 • Asumistuki on Kelasta haettava tuki asumiseen pienituloiselle. 

Tietoa ja ohjeita

Kun muutat uuteen asuntoon:

 1. Tee kirjallinen vuokrasopimus. 
 2. Tee muuttoilmoitus maistraatissa tai postissa. 
 3. Tee sähkösopimus sähköyhtiön kanssa (sovi maksuerät/vuosi).
 4. Selvitä taloyhtiösi isännöitsijä ja huoltomies (yleensä rappukäytävän   ilmoitustaululla).
 5. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle (tuloilmoitus) ja pyydä tarvittaessa todistus asumistukihakemusta varten (ote talonkirjasta tai Kelan lomake AT2).   
 6. Jos saat asumistukea ilmoita aina asumisessasi tapahtuvat muutokset Kelalle.
 7. Hanki kotivakuutus vakuutusyhtiöstä. 
 8. Hanki tarvittaessa lupa satelliittiantennille isännöitsijältä. Antennia ei saa asentaa ilman lupaa. 
 9. Lue läpi taloyhtiön järjestyssäännöt.
 10. Selvitä isännöitsijältä autopaikan, saunavuoron ja pesutuvan käyttöoikeudet ja maksut. 

Vuokrasopimuksessa sovitaan asunnon vakuusmaksu, vuokra, vesimaksut ja kuukauden päivä milloin vuokra maksetaan sekä irtisanomisaika. Vakuusmaksu on yleensä 1–2 kuukauden vuokran suuruinen. Kun vuokrasopimus loppuu, vakuus maksetaan takaisin sinulle, jos olet huolehtinut asunnostasi ja vuokranmaksustasi hyvin. Jos asuntoa tarvitsee korjata tai vuokria on rästissä, vakuudesta käytetään niihin menevä summa. 

Kun aiot muuttaa pois asunnosta, tarkista sopimuksesta irtisanomisaika, eli kuinka paljon ennen poismuuttoa sinun pitää ilmoittaa muutostasi vuokranantajalle. Yleensä irtisanomisaika on 1 kk. Irtisanomisen jälkeen olet vastuussa vielä seuraavan kuun vuokrasta. Sovi aina irtisanominen riittävän aikaisin vuokranantajan kanssa. Siivoa asunto ja palauta kaikki avaimet vuokranantajalle. 

Sähkösopimus 
Hämeenlinnassa sähkön toimitukseen tarvittavan verkoston omistaa Elenia. Voit ostaa sähkön miltä vain sähköntuottajalta, mutta sähkön siirrosta täytyy maksaa Elenialle. Voit ostaa sekä sähkön että sen siirron myös Elenialta. Sähkön toimitussopimuksen voit tehdä puhelimitse tai Internetissä. Muista irtisanoa tai siirtää sopimus uuteen osoitteeseen kun muutat. Hämeenlinnassa ei ole sähköntoimittajien toimistoja. 

Tietoa sähkösopimuksen kilpailuttamisesta:

Vesimaksu
Jos asut vuokralla vesimaksu kuuluu yleensä vuokraan tai on lisätty siihen erikseen. Omakotitalossa asuvan tulee tehdä sopimus veden laskutuksesta Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:n kanssa.

 • Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy
 • Paroistentie 7
 • Puh.: 03 621 2279
 •  www.hsvesi.fi

Internet-yhteys 
Suomessa toimii useita eri Internet-palveluntarjoajia. Myös Internet-yhteyksiä on monia erilaisia. Tarkista isännöitsijältä millainen yhteys asuntoon voidaan asentaa. Yhteyksiä saa myös langattomana. Hintoja ja ominaisuuksia vertailtaessa kannattaa huomioida liittymän nopeus, avausmaksu ja toimitusaika. Yhteyksiä myyvät esimerkiksi DNA, Elisa, Sonera ja Saunalahti.

Palovaroitin
Suomessa on laki, joka määrää jokaiseen kotiin palovaroittimen. Palovaroittimen hankinta on asukkaan vastuulla eli sinun tehtäväsi. Muista huolehtia, että palovaroitin toimii.

Jätteiden lajittelu
Taloyhtiöillä on yleensä sekajätteen keräys ja paperinkeräys omalla pihallaan, osalla myös biojäte, lasi, metalli ja kartonginkeräys. Seka- ja biojätteet laitetaan suljetussa pussissa niille varattuihin säiliöihin, muita jätteitä ei pussiteta. Suomessa jätteiden lajittelua arvostetaan. Patterit voi palauttaa kauppoihin. Kartongille, metallille ja lasille on erillisiä keräyspisteitä ympäri kaupunkia. Suuret jätemäärät tulee viedä Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle. Lisätietoa lajittelusta ja kierrätyksestä saat Kiertokapula Oy:n Internet-sivuilta. Kaikki kierrätyspisteet myös sähkölaitteille ja vaarallisille jätteille löydät osoitteesta www.kierratys.info

 • Karanojan jätteidenkäsittelyalue, Hämeenlinna
 • Karanojantie 145
 • Puh.: 03 628 5900 
 • www.kiertokapula.fi

Avainten unohtuminen sisälle asuntoon
Jos unohdat avaimesi kotiin kun lähdet asunnosta, ota yhteyttä huoltomieheen. Huoltomiehen puhelinnumeron löydät taloyhtiösi ilmoitustaululta. Hän tulee avaamaan ovesi, mutta palvelu on maksullista.

Oman asunnon tai tontin ostaminen 
Ulkomaalainen voi myös vapaasti ostaa Suomesta asunnon, kiinteistön tai tontin. Tonteista saat lisätietoa kaupungin maankäytön palvelupisteestä.

Erikielisiä ohjeita uusille asukkaille
http://pakolaisapu.fi/fi/kotimaan-tyo/vertaiskoto/materiaalipankki/arkea-suomessa.html

 

Viimeksi muokattu: 29.9.2015