Älä vaikene väkivallasta

Väkivaltaan puuttuminen alkaa, kun kerrot asiasta ulkopuoliselle, jonka kanssa voit miettiä, miten toimit.

Sinua voidaan auttaa - Katso mihin voit ottaa heti yhteyttä 

Tärkeää on, että puhe ei jää vaan puheeksi, vaan asioille aletaan tehdä jotain.

Jos olet itse ollut väkivaltainen, kokenut tai ollut todistamassa väkivaltaa, kannattaa aina ottaa yhteys ulkopuoliseen auttajaan, saadaksesi apua itsellesi ja perheellesi

Mitä lähisuhdeväkivalta on?

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on vääristynyt keino käyttää valtaa ihmissuhteessa - se ei ole rakkautta. Lähisuhdeväkivalta on rikos eikä koskaan yksityisasia. Jos koet väkivaltaa lähisuhteissasi, hae apua.

Lähisuhdeväkivalta voi olla:

  • Ruumiillista pahoinpitelyä kuten läpsimistä, tönimistä, lyömistä, repimistä tai kuristamista.
  • Seksuaalista väkivaltaa kuten seksiin pakottamista tai seksuaalista halventamista.
  • Henkistä väkivaltaa kuten nimittelyä, erilaista uhkailua ja uhrin elämän monenlaista rajoittamista sekä mitätöimistä.
  • Taloudellista väkivaltaa kuten rahankäytön kontrollointia.

Väkivalta vaurioittaa myös lapsia

Vanhempien välinen väkivalta vaurioittaa aina myös lapsia ja horjuttaa heidän turvallisuudentunnettaan, vaikka se ei suoranaisesti lapseen kohdistuisikaan. Jo yksi väkivaltakokemus voi lukkiutua lapsen, nuoren tai aikuisen mieleen niin, ettei hän pääse siitä eteenpäin ilman terapeuttista apua.

Jokainen lapsi reagoi näkemäänsä ja kuulemaansa omalla tavallaan. Lähisuhdeväkivalta vaarantaa lapsen normaalia kasvua ja kehitystä.  Lapsella voi olla mm. nukahtamis- ja nukkumisvaikeuksia, pelokkuutta, ripustautumista vanhempaan, keskittymisvaikeuksia ja raivokohtauksia.

Mihin lähisuhdeväkivalta johtaa?

Lähisuhdeväkivallalla on taipumus pahentua ajan myötä - se ei lopu itsestään. Jatkuessaan lähisuhdeväkivalta johtaa elämäntapaan, jossa kaikki perheen jäsenet alkavat rajoittaa omaa käyttäytymistään ja tottua väkivaltaan. Usein yhteydet sukulaisiin, työtovereihin ja ystäviin katkeavat.

Väkivaltakierteen katkaiseminen on tärkeää kaikkien perheenjäsenten kannalta.

Seudullinen toiminta

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyvää työtä tehdään Hämeenlinnan seudulla kunkin kunnan omina ja osin yhteisesti sosiaalipalveluina, terveydenhuollon yksiköissä ja muiden toimijoiden kanssa.

Viimeksi muokattu: 10.2.2017