Valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu käynnistyi Hämeenlinnassa 23.2.2017.

Valinnanvapauskokeilussa kokeiluun kuuluva kuntalainen saa valita perusterveydenhuoltoon liittyvät lääkärin ja hoitajan palvelut miltä tahansa kokeilussa mukana olevalta palveluntuottajalta.

Valinnanvapauskokeilu jatkuu

Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilu sai rahoitusta vuodelle 2019. Yksityiskohtia ensi vuoden osalta vielä selvitetään ja näistä tullaan tiedottamaan mahdollisimman pian. Lue: STM:n tiedote asiasta.

Valintaportaali

  • Klikkaa tästä siirtyäksesi valintaportaaliin, jossa voi tehdä valinnan.

Kokeilussa kaksi terveyskeskusaluetta Hämeenlinnasta

Hämeenlinnasta kokeilun osallistujiksi on valikoitunut kaupunginhallituksen 23.8.2016  tekemällä päätöksellä

  • Jukolan ja
  • Lammi-Tuuloksen terveyskeskusalueiden asukkaat.

Kokeilussa on mukana n.18 000 kuntalaista, jotka ovat asuneet kokeilualueilla 31.12.2016.

Usein kysyttyä

Moneen kysymykseesi on jo vastattu täällä.

Kokeilu käynnistyy helmikuussa 2017 ja kjatkuu vuoden 2019. Kokeiluun mukaan päässeet kuntalaiset saivat kotiinsa kirjeen kokeilun käynnistymisestä. 

Kokeilussa mukana olevat hämeenlinnalaiset voivat valita oman terveysasemansa sijaan myös yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.  

Asiakas saa valitsemaltaan palveluntuottajalta julkista terveydenhuoltoa vastaavat palvelut eli niin sanotun palvelupaketin mukaisia palveluita. Suunnitelman mukaan julkisten terveyspalveluiden palvelupaketti kattaa

  • sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut,
  • psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottopalvelut sekä
  • sosiaaliohjaajan vastaanottopalvelut.

Täältä voit tarkistaa, mitkä palvelut eivät sisälly palvelupakettiin. Asiakas maksaa palvelusta saman verran kuin terveyskeskuskäynneistä.

Valinnanvapauskokeiluun osallistujat edelläkävijöinä sote-uudistukselle

Valinnanvapauskokeilussa mukana olevat kaupungit ja niiden asukkaat ovat edelläkävijöitä, jotka näyttävät suuntaa muulle Suomelle.

Kokeilussa mukana olevien kaupunkien, kaupunkilaisten ja paikallisten palveluntuottajien kokemus ja näkemykset ovat koko uudistuksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

Valinnanvapauden laajentaminen on hyvä mahdollisuus tehdä sosiaali- ja terveyspalveluista entistä asiakaslähtöisempiä. Kokeilussa jonkin ratkaisun havaittu toimimattomuus on yhtä tärkeä tulos kuin onnistuneiksi arvioidut ratkaisut.

Kokeilulla haetaan ennakkotietoa esimerkiksi siitä, miten sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaat ja tuottajat käyttäytyvät ja mitä kustannuksille ja palveluiden saatavuudelle tapahtuu sote-uudistuksen ja laajennetun valinnanvapauden voimaantulon myötä 2020.

Lisätietoja:

neuvontapuhelin arkisin klo 9.00 -10.00 (03) 621 6388 valinnanvapaus@hameenlinna.fi

projektipäällikkö Hanni Joronen, (03) 6213594 hanni.joronen(at)hameenlinna.fi

Viimeksi muokattu: 30.1.2019