Aikuiset     Lapset ja nuoret     Peruskoululaiset      Koululaisryhmät     2.asteen opiskelijat     Seniorit   Vammaiset   

Aikuiset

Kaikki yli 17-vuotiaat matkustavat aikuisten lipulla. Lippuvaihtoehtoja on kolme: kerta-, arvo- tai kausilippu. Lipun hinta määräytyy lipputuotteen sekä matkustusvyöhykkeiden määrän mukaan.
Voit tutustua lippuvaihtoehtoihin ja hintoihin tästä. 

Lapset ja nuoret

0-6-vuotiaat matkustavat maksutta maksavan asiakkaan seurassa. Huom! Ryhmänä kulkevat 0-6-vuotiaat maksavat lastenlipun hinnan, ks. Liiku!-matka. Yksin matkustava alle 7-vuotias maksaa normaalisti lapsenlipun hinnan. 7-16-vuotiaat matkustavat lastenlipun hinnalla. Lapset ja nuoret voivat matkustaa kerta-, arvo- tai kausilipulla. Hinta määräytyy lipputuotteen lisäksi matkustusvyöhykkeiden määrän mukaan.
Voit tutustua lippuvaihtoehtoihin ja hintoihin tästä. 

Nuoren (alle 17-vuotiaan) tulee pyytää bussissa lasten kertalippua ja todistaa kuljettajalle ikänsä pyydettäessä.

Peruskoululaiset

Osalla peruskoululaisista on kunnan päätöksen mukaisesti oikeus maksuttomaan koulumatkaan bussilla. Aiempana lukuvuonna Waltti-matkakortin saaneiden koululaisten liput etäpäivitetään olemaan voimassa seuraavana lukuvuonna, jos koulukuljetusoikeus jatkuu. Näille oppilaille ei jaeta uusia matkakortteja.

Uusien koululaisten Waltti-matkakortit

  • postitetaan Hämeenlinnassa koululaisten koteihin 
  • jaetaan Janakkalassa ensimmäisenä koulupäivänä koulussa (aamulla voi kouluun matkustaa ilman matkakorttia)
  • jaetaan Hattulassa ensimmäisenä koulupäivänä koulussa (aamulla voi kouluun matkustaa ilman matkakorttia).

Matkakortti on henkilökohtainen ja sitä voi käyttää lukuvuoden aikana vain koulupäivinä klo 6.00-18.00. Kortilla voi tehdä kaksi vaihdollista matkaa kodin ja koulun välillä. Matkakortille voi ladata myös arvoa lapsen omia vapaa-ajan matkoja varten. Arvolla voi maksaa myös 7-16-vuotiaan kaverin matkan.

Kortin kadotessa tai rikkoutuessa tulee uusi kortti ostaa palvelupiste Kastellista. Uusi kortti maksaa 5 euroa ja kortilla mahdollisesti oleva arvo siirretään uudelle kortille.

Waltti-matkakortti on aina koululaisella henkilökohtainen ja sidottu henkilötunnukseen. Sitä ei voida siirtää toiselle oppilaalle.

Joukkoliikennepalveluissa haluamme kannustaa oppilaita joukkoliikenteen käyttöön myös peruskoulun päätyttyä. Tästä syystä, kun peruskoululaisen koulukuljetusoikeus päättyy lukuvuoden lopussa eikä jatku enää seuraavana syksynä:

  • Koululainen voi pitää Waltti-matkakorttinsa ja käyttää sinne lataamaansa arvoa kuten kouluaikanaankin vapaa-ajanmatkoihin.
  • Halutessaan ladata matkakortille kausilipun matkakortilta tulee poistaa koululaismerkintä palvelupiste Kastellissa ja muuttaa asiakasryhmäksi Lapsi (alle 17-vuotiailla).
  • Tämän jälkeen matkakortille voi ostaa tavallisen kausilipun (30, 90 tai 180 päivää) tai Kelan 2.asteen opiskelijan koulumatkatukilipun.

Kun peruskoululaisen kuljetusoikeus päättyy kesken lukuvuoden:

  • Koululainen voi halutessaan pitää Waltti-matkakortin käytössään, mutta se on ensin palautettava koulun kansliaan päivittämistä varten. Koulu toimittaa Waltti-matkakortin palvelupiste Kastelliin, jossa matkakortin taustatiedot päivitetään. Matkakortin voi noutaa Kastellista muutaman päivän päästä.
  • Koululainen voi myös luopua matkakortista ja palauttaa matkakortin koulun kansliaan edelleentoimitettavaksi palvelupiste Kastelliin passivointia varten.

LiiKu! koululais-, päivähoito- ja lukiolaisryhmille

LiiKu! on käytössä koululais-, päivähoito- tai lukiolaisryhmille arkisin klo 8.00-14.00. Yli 20 hengen ryhmistä tulee ilmoittaa etukäteen linjan liikenteenharjoittajalle mahtumisen varmistamiseksi. Jos kyseessä on ennestään täysi vuoro, liikenteenharjoittaja voi laittaa mahdollisuuksien mukaan lisäauton liikenteeseen. Jos lisäautoa ei voida laittaa, ryhmän tulee valita toinen lähtöaika, jakaa ryhmä pienemmäksi tai tilata erillinen kuljetus tilausajoliikenteenä.

LiiKu!-matkalla joka neljäs matkustaa maksutta ja muut lastenlipunhinnalla. Matkan voi maksaa Waltin arvokortilla (ikäryhmä lapsi) tai käteisellä. Ryhmän vastuuhenkilön tulee täyttää LiiKu!-lomake ja tuoda se kuljettajalle.

LiiKu!-lomake löytyy sivulta Matkustusehdot ja lomakkeet.

Kelan koulumatkatukeen oikeutetut 2. asteen opiskelijat

Opiskelijan tulee tehdä Kelalle hakemus mahdollisen koulumatkatuen saamiseksi. Lisätietoa hakemukseen liittyen löytyy Kelan sivuilta: www.kela.fi/koulumatkatuki. Opiskelijan tulee täyttää Kelan koulumatkatukihakemus sekä Kelan Koulumatkalippujen ostotodistus Matkahuoltoa ja Waltti-liikennettä varten (lomake KM2) ja viedä molemmat lomakkeet oppilaitokseensa. Tämän jälkeen opiskelija saa mukaansa oppilaitoksen leimalla varustetun ostotodistuksen ja voi ostaa Waltti-matkakortin.

Ensimmäinen koulumatkatukilippu ostetaan palvelupiste Kastellista aina uuden lukuvuoden alkaessa. Asioidessaan Kastellissa opiskelijalla on oltava mukanaan oppilaitoksen leimalla varustettu ostotodistus, joka todistaa oikeuden koulumatkatukilippuun. Myyntitilanteessa ostotodistus tarkistetaan ja korttitietoihin kirjataan opiskelijan henkilötiedot. Opiskelijan tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä.

Koulumatkatukilipun hinta on 43 €/kk vyöhykkeistä riippumatta. Ensimmäisellä ostokerralla uudesta Waltti-matkakortista peritään 5 euron korttimaksu. Lippua voi lisäladata joko Kastellissa tai Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteen linja-autoissa. Koulumatkatukilipun lisälataamisesta ei peritä palvelumaksua.

Seniorit

Kaikki yli 70-vuotiaat ovat oikeutetuja matkustamaan alennettuun hintaan arvolipulla ma-pe klo 9.00-14.00. Arvolippu tarkoittaa matkakortille ladattua arvoa, eli rahaa. Arvolipun voi ostaa palvelupiste Kastellista ja henkilöllisyys on todistettava lippua ostettaessa. Seniorialennus on henkilökohtainen. Matkustettaessa seniorilipun voimassaoloajan ulkopuolella matkakortilta veloitetaan aikuisen arvolipun hinta.
Voit lukea arvolipusta lisää tästä.

Vammaiset

Hämeenlinnan seudun bussiliikenne on vammaiskorttikohde. Vammaiskortin A-merkintä (eli avustajamerkintä) oikeuttaa avustajan maksuttomaan matkaan. Avustettava henkilö maksaa matkansa normaalisti. Lisätietoja EU:n vammaiskortista löytyy täältä. Sähköpyörätuolin kuljettaminen Hämeenlinnan seudun busseissa ei pääsääntöisesti ole mahdollista. 

Hämeenlinnan seudulla ajavien pikavuorojen osalta kukin liikenteenharjoittaja tekee itsenäisesti ratkaisut mahdollisista etuuksista vammaisille henkilöille. 

Viimeksi muokattu: 30.8.2018