Tavastehus är en enspråkigt finsk kommun. Omkring 250 av stadens innevånare talar svenska som sitt modersmål.

Den svenskspråkiga befolkningsandelen är liten, men tillsammans med tvåspråkiga familjer ger de ett underlag till en svenskspråkig daghemsgrupp och svenskspråkig undervisning vid en grundskola.

Staden med vacker natur

Staden har sin egen charm med en kombination av äldre och nyare byggnader med stora grönområden och långsträckta stränder i vacker natur, som lockar till gång-, cykel- och båtturer.  Aulankoparken, tidigare Karlberg, är känd för sin naturskönhet och vid Ahvenisto hittar man flera sportanläggningar.

Muséerna i regionen är mångsidiga och kulturcentrumet Verkatehdas är en nav i kulturlivet. Stadens stora son är kompositören Jean Sibelius, som föddes i Tavastehus 1865, men också många andra kulturpersoner är från staden.

Yrkeshögskolan HAMK ger högskoleutbildning i bl.a. inom teknik, handel, hälsovård och naturbruk med finska och engelska som undervisningsspråk. Stadens yrkesinstitut och gymnasier ger en god bas för yrkesliv och fortsatta studier.

Golfbanorna lockar spelare och Iittalas glasfabrik shoppare, likaså stadens centrum och för de bilburna köpcentren i Tiiriö och Tuulos. Finlands befolkningsmässiga medelpunkt ligger inom stadens gränser.

Tavastehus grundades år 1639

Staden grundades år 1639 av Per Brahe. Tavastehus (Hämeenlinna) är Finlands äldsta stad i inlandet. Det första byggdes redan på 1200 -talet. Staden brann år 1831.

Finlands första järnväg byggdes år 1862 mellan Helsingfors och Tavastehus.

Asiasanat: på svenska
Viimeksi muokattu: 9.10.2017