V-päivä KOULURUOKA

KOULURUOKA 

Kouluruoka on hieno suomalainen perinne, ja ruoka on yleensä hyvää. Koska ruoka voisi aina olla parempaa, siksi me oppilaat ehdotamme jälleen pieniä parannuksia Palmian suuntaan. Lyhennämme huomiomme ja kysymyksemme luetteloksi, koska muitakin ruokaan liittyviä aloitteita on näiden lisäksi käsitelty.

  • Oppilaat tietävät, mitä ruokia ruokiksilla on tarjolla. Kaikkia oppilaita varmasti kiinnostaa tietää, paljonko yhden aterian ainekset maksavat keskimäärin.
  • Ruoan laatu on osittain kääntäen verrannollinen hävikin määrään. Eli hyvä ruoka, pienempi hävikki. Onko ruokahävikissä tapahtunut muutoksia viime vuosina? Entä ruokailijoiden määrässä?
  • Ruokailussa on liha- ja kasvisvaihtoehtoja. Mutta miksi kasviksia, kuten papuja, sekoitetaan liharuokiin jo valmiiksi? Ja voisiko liharuokaa olla joka päivä tarjolla?
  • Hienoa, että ruokalassa on mausteita. Voisiko niitä olla enemmän ja erilaisia? Jokainen saisi tuunata oman maun mukaan ateriansa. Voiautomaatti nopeuttaisi ruokailua ja lyhentäisi jonoja.
  • Joskus pääruoka ei vaan maistu. Kuinka usein koulussa on jälkiruokia, kuten hedelmiä? Niitä voisi olla enemmän. Samoin leikkeleitä ja pehmeää leipää. Niiden avulla saisi jotkut oppilaat syömään edes jotain koulupäivän aikana, jos ei satu ruoka muuten maistumaan.

Vastaus:

Palmia vastaa aloitteeseen seuraavasti:

Kiitos monipuolisesta palautteesta ja parannusehdotuksista! Vuonna 1943 Suomessa tarjottiin ensimmäisenä koko maailmassa maksuton kouluateria, eli sitä on tarjottu jo 80 vuoden ajana! Olette pohtineet kouluruokaa ja siihen liittyviä parannuksia monista eri näkökulmista. Vastaamme jokaiseen kysymykseen erikseen.

Oppilaat tietävät, mitä ruokia ruokiksilla on tarjolla. Kaikkia oppilaita varmasti kiinnostaa tietää, paljonko yhden aterian ainekset maksavat keskimäärin.

  • Aterian kustannukset ovat Palmian sisäistä, luottamuksellista tietoa jota emme voi valitettavasti kommentoida.

Ruoan laatu on osittain kääntäen verrannollinen hävikin määrään. Eli hyvä ruoka, pienempi hävikki. Onko ruokahävikissä tapahtunut muutoksia viime vuosina? Entä ruokailijoiden määrässä?

  • Ruokahävikkiin on kiinnitetty ja kiinnitetään jatkossakin erityistä huomiota, jotta hävikkiä saadaan pienemmäksi. Seuraamme ruoan menekkiä ruoan tilausvaiheessa peilaten menekkiä edellisiin ruokailukertoihin. Hävikkiä muodostuu eri osa-alueista, käytämme työssämme termejä ”linjastohävikki” sekä ”lautashävikki”. Linjastohävikillä tarkoitetaan ruokalinjastosta jäänyttä ruokaa ja se on pienentynyt. Lautashävikissä seurataan ruokailijoiden lautasilta muodostunutta hävikkiä, eli sitä mikä on otettu lautaselle ja jätetään syömättä. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa hävikin vähentämiseen ja nauttia täysipainoisen kouluaterian.

Ruokailussa on liha- ja kasvisvaihtoehtoja. Mutta miksi kasviksia, kuten papuja, sekoitetaan liharuokiin jo valmiiksi? Ja voisiko liharuokaa olla joka päivä tarjolla?

  • Kouluruokasuositusten mukaisesti toteutettu koululounas on monipuolista ja terveellistä. Koululounaat koostuvat vaihdellen broilerista, kalasta, punaisesta lihasta ja kasvisruoasta. Tämän vuoksi liharuokaa ei ole tarjolla joka päivä. Lihan määrää on korvattu kasviksilla hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Lounaalla on tarjolla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka.

Hienoa, että ruokalassa on mausteita. Voisiko niitä olla enemmän ja erilaisia? Jokainen saisi tuunata oman maun mukaan ateriansa. Voiautomaatti nopeuttaisi ruokailua ja lyhentäisi jonoja.

  • Olemme päivittämässä maustevalikoimaa. Tällä hetkellä maustevalikoimaan kuuluu pippuri, lime&pepper, swett chili -kastike, sinappi, ketsuppi sekä salaatinkastikkeet. Voiautomaatit ovat vuokralaitteita ja niiden ylläpitokustannukset ovat korkeat.

Joskus pääruoka ei vaan maistu. Kuinka usein koulussa on jälkiruokia, kuten hedelmiä? Niitä voisi olla enemmän. Samoin leikkeleitä ja pehmeää leipää. Niiden avulla saisi jotkut oppilaat syömään edes jotain koulupäivän aikana, jos ei satu ruoka muuten maistumaan

  • Hedelmiä ja pehmeää leipää on tarjolla kerran viikossa, niinä päivinä kun lounaaksi on keitto tai puuro. Jälkiruoka kevätlukukaudella on tarjolla pääsiäisaterialla kiirastorstaina.