V-päivä VÄLIPALA-AUTOMAATIT YLÄKOULUIHIN

VÄLIPALA-AUTOMAATIT YLÄKOULUIHIN  

Ai että, aloitteiden klassikkoja lienee tämäkin. Tämä on aloite, jota kaikki luokat ovat ehdottaneet. Ja joka on tullut esiin jo monena vuonna.

Alakoulussa on jo opittu hyvät ruokailutavat ja terveellisen ruoan merkitys. Silti tai ehkä juuri siksi. Välipala-automaatit toisivat pienoista energiaa ja iloa oppilaiden pitkiin koulupäiviin.

Kouluruoka on hyvää, mutta ravitsevaa, yleensä. Koulupäivät voivat silti olla liian pitkiä. Varsinkin 1. vuorossa ruokaileville oppilaille. Energia loppuu kesken, ja oppiminen käy raskaaksi.

Automaatit voitaisiin sijoittaa kaikkiin Hämeenlinnan yläkouluihin. Oppilaskunnat saisivat valita valikoiman. Automaatit voisivat sisältää energiapatukoita, smoothieita, pähkinöitä tai muuta terveellistä välipalaa ja juotavaa.

Jos automatit olisivat auki vain ruokisten jälkeen, välipaloilla ei korvattaisi kouluruokaa. Vaikka kukaan ei tietenkään livahda välituntisin kauppaan, Manussa käynnit voisivat silti vähentyä? Osa automaatin tuotoista palautuisi luultavasti oppilaiden hyväksi vaikkapa luokkaretkiin. Ainakin lukioissa näin on tapahtunut.

 Vastaus:

Palmia vastaa aloitteeseen seuraavasti:

Kiitos palautteestanne!
Välipala-asia koostuu monesta eri tekijästä, joista teidän on hyvä jatkaa keskustelua koulun kanssa. Pelkästään automaattien hankinta tai vuokraus ylläpitokustannuksineen sekä niiden huolto ja täyttö ovat isoja, pohdittavia asioita. Terveellinen välipala koostuu esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, täysviljatuotteista sekä vähärasvaisista maitotuotteista. Säännöllinen ateriarytmi, johon kuuluu terveelliset välipalat, pitävät verensokerin tasaisena sekä tukee oppimista.
Yksi vaihtoehto automaattien rinnalle olisi, että koulu voi tilata keittöltä välipalapaketteja jaettavaksi oppilaille