Välipala-automaatti kouluun

Miksi: Välipala pitkille päiville vähentää kaupassa käyntiä. Välipalat tasoittavat verensokeria ja parantavat hyvinvointia. Nyt ei meinaa jaksaa koko päivää ilman välipalaa, keskittyminen herpaantuu. Koulun ruoka ei ole kaikista nautinnollisinta. Kun on kiire, kerkee nappaamaan nopeasti evään matkaan. Automaatti vähentäisi kaupassakäyntiä, koulu saisi rahaa, jolla voisi kustantaa esimerkiksi parempaa vessapaperia, mikä olisi parempaa putkistoille. Monessa koulussa on jo välipala-automaatti, ne oppilaat, jotka eivät välttämättä syö aina kouluruokaa saisivat myös syötyä.

Kouluruoka ei aina maistu. Automaatin sisältö voisi olla esimerkiksi pillimehuja, proteiinipatukoita, purkkaa, pieniä suklaapatukoita, pieniä sipsipusseja, pähkinöitä, rahkaa, jogurttia, leipiä ja kuivattuja

hedelmiä. Kaikki ei halua syödä kaikkien edessä + aina ei ole niin kova nälkä, että söisi lämmintä ruokaa.

Miten: Hankitaan välipala-automaatti ja täytetään ne snackseillä.

Minne: Ainakin Nummen yhtenäiskoululle.

Milloin: Mahdollisimman pian.

Budjetti: Snackseihin menee väliajoin rahaa. Ei olla varmoja paljon maksaa, mutta 1 tai 2 automaattia kouluun on hyvä määrä. Välipalat tuottavat rahaa koululle / niillä ostetaan uusia välipaloja ja erotuksella vaikka parempaa vessapaperia kouluun.

Vastaus:

Palmia vastaa aloitteeseen seuraavasti:

Kiitos aloitteesta! Olette miettineet asiaa monesta eri näkökulmasta.
Terveellinen ja tasapainoinen ateriarytmi tukee koululaisen hyvinvointia. Ateriarytmi koostuu aamiaisesta, täysipainoisesta koululounaaasta, kodin päivällisestä sekä järkevästi koostetuista välipaloista. Koululounas kattaa kolmanneksen koko päivän energiatarpeesta, joten on tärkeää syödä kaikki aterianosat. Hyvä välipala koostuu muun muassa hedelmistä, kasviksista, viljavalmisteista sekä vähärasvaisista maitovalmisteista.
Välipala-asia koostuu monesta eri tekijästä, joista teidän on hyvä jatkaa keskustelua koulun kanssa. Pelkästään automaattien hankinta tai vuokraus ylläpitokustannuksineen sekä niiden huolto ja täyttö ovat isoja, pohdittavia asioita.
Yksi vaihtoehto automaattien rinnalle olisi, että koulu voi tilata keittöltä välipalapaketteja jaettavaksi oppilaille.