Tarinoita lapsiystävällisestä kaupungista: Arkeni poikkeustilan aikana

Kaikkien arki on varmasti muuttunut näin poikkeustilan myötä, niin myös minunkin.

Suurin muutos arjessani on ollut koulunkäynnissä. Positiivinen puoli etäopetuksessa on ollut ainakin se, että kouluun matkustamiseen ei mene enää ollenkaan aikaa ja tällöin saa nukkua pidempään. Koulumatkani kesti kuitenkin noin 45 minuuttia, joten päivässä säästyy nyt runsaasti aikaa. Suurin osa meidän luokkamme tunneista on pidetty esimerkiksi Microsoft Teamsissa videokokouksina. Saamme opettajilta myös paljon palautettavia tehtäviä, ja monissa aineissa on myös meneillään isompia töitä. Minulla on kyllä jo kova ikävä takaisin kouluun, missä ovat parhaimmat opettajani ja luokkalaiseni.

Nyt kun täytyy hengailla kotona, on aikaa ja jaksamista tehdä sellaisia asioita mitä normiarkena ei välttämättä olisi tullut tehtyä. Minäkin olen saanut viimein aikaiseksi osallistua pihatöihin ja kokkaillutkin jonkin verran.

Lemmikit ovat varmaan ainoita, ketkä tästä poikkeustilasta nauttivat ja hyötyvät. Niistä on varmasti mukavaa, kun oma perhe ei lähdekään kotoa töihin tai opiskelemaan. Meidänkin koiramme on saanut rapsutuksia sydämensä kyllyydestä sekä päässyt oikein pitkille lenkeille. Meidän yhteiseksi lemppariksemme on tullutkin frisbeen heittely pellolla.

Olen yksi niistä onnekkaista, kenen harrastamiseen poikkeustila ei vaikuta millään lailla. Käyn noin neljä kertaa viikossa ratsastamassa tai muuten liikuttelemassa kuvan hevosta pienellä tallilla. Tallilla käyminen pitää arjessani yllä edes jonkinlaista rytmiä, ja siellä voi tyhjentää mielensä ja unohtaa kaiken muun.

Nukkumisesta voi ottaa nyt kaiken ilon irti ja voisinkin kutsua sitä jo harrastuksekseni. Olen ollut aina hyvä nukkumaan, mutta muutamat ystävistäni ovat sanoneet, että etäkoulun johdosta he nukkuvat paljon paremmin kuin aiemmin. Aamuisinkin on ihanaa, kun voi vain hakea aamupalaa, palata peiton alle, avata tietokoneen ja olla valmis aloittamaan koulupäivän.

Pelkästään kouluhommien teosta ylittyy jo helposti päivän ruutuaika. Kavereihinkin pitää kuitenkin vielä olla sosiaalisen median kautta yhteyksissä, niin ruutuaika kasvaa entisestään. Kun kouluhommat alkavat kyllästyttää, huomaa yhtäkkiä olevansa taas selailemassa uutisia ja somea sen sijaan, että tekisi koulutehtäviä. Itsekurini onkin ollut kovalla koetuksella etäopetuksessa, kun pitää olla itse täysin vastuussa opiskelustaan.

Välillä kuitenkin tylsyys iskee, kun kotona oleminen alkaa kyllästyttää eikä keksi mitään tekemistä. Viikonloputkaan eivät tunnu enää niin erityisiltä, kun arkisinkin on koko ajan kotona. Säiden lämpeneminen ja aurinkoiset päivät ovat piristäneet kuitenkin huomattavasti päivää ja antaneet motivaatiota ulkoilemiseen. Tämän on huomannut esimerkiksi Eteläisten koulun koripallokentällä, missä saattaa nykyään olla jopa ruuhkaa!

Sanni Hautala, 16-vuotias peruskoululainen Eteläisistä. Teksti on kirjoitettu ennen kuin koulut aukesivat.