Ensihoito tehostuu digitalisaation avulla – livestriimi kamerat pelastuslaitoksen ajoneuvoissa helpottavat kenttäjohtajien työtä
- Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle on rakennettu kameraverkko, pelastuslaitos on ottanut käyttöön livekamerat ajoneuvoissa.
- Kenttäjohtajat ovat paremmin ajan tasalla tapahtumista ja myös jälkiselvitykset ovat helpompia tallenteiden avulla.
- Kamerajärjestelmä on ollut käytössä pari vuotta, kehittäminen ja toteuttaminen vei sitä ennen pari vuotta.
- Projektissa mukana olivat: Tuomas Puustinen, ensihoitoesimies, Ville Lähde, lääkintäpäällikkö, Jukka Nuotio ICT-insinööri. Sami Hiltunen, Palomestari.

Tuomas Puustinen, ensihoitoesimies, vastuualueena ICT-asiat.
Me tehtiin se itse. Tutkittiin ja ihmeteltiin. Saatiin syntymään kustannuksiltaan järkevä kameraverkkojärjestelmä, joka palvelee tarkoitustaan. Meillä on kaikissa meidän paloautoissa ja ambulansseissa yhdestä neljään kameraa, jotka kuvaavat auton ulkopuolelta ja kuva välittyy reaaliaikaisesti sekä pelastuksen että ensihoidon kenttäjohtajalle heidän ajoneuvoihin ja myös Kutalantielle Hämeenlinnaan meidän tilannekeskukseen.
Tilannejohtajat eivät ehdi joka paikkaan ja eivät ole ensimmäisenä isommissa onnettomuuksissa tai tulipaloissa. Sen sijasta, että he istuisivat omissa pakettiautoissaan ja yrittävät johtaa tilannetta kuulemansa perusteella, niin nyt he voivat istua toimistossa ja katsoa ruudulta omin silmin elävää kuvaa siitä, kun yksiköitä saapuu tilannepaikalle.
Autoista tulee hyvälaatuista kuvaa. Videokuvien ansiosta kokonaisuus on helpompi hahmottaa ja tilannetietoisuus paranee merkittävästi. Kokonaiskuvan mukaan säädetään esimerkiksi vastetta, että montako yksikköä sinne tarvitaan lisää. Kameraverkko on johtajille hyvä työkalu, joka helpottaa ja tehostaa johtamista.

Kamerat eivät tarvitse auton henkilökunnalta mitään toimenpiteitä
Kenttäjohtajat ottavat yhteyden ajoneuvoon ja avaavat kamerakuvat mitä he haluavat katsoa. Kamerat ovat hyvin pienet ja huomaamattomat, eivätkä ne tarvitse auton henkilökunnalta mitään toimenpiteitä.
Käyttöönotossa ihmiset vähän vierastivat, että kuinka täällä nyt kuvataan. Linjaus on selkeä ja tietosuojaselosteissakin kerrotaan, että kuvia ei katsella muuta, kun virallisissa tehtävissä. Ääntä ne ei välitä ollenkaan, ei tarvitse pelätä mitä puhuu. Työtehtävissä kameroita ei enää muista, ellei erikseen päälliköt huikkaa, että hän on täällä katsomassa, kun te ajelette.
Lisäksi meillä on jatkuva kameravalvonta, joka myös tallentaa kuvat. Kuvia voidaan käyttää tilanteiden jälkiselvittämisessä, jos meidän kalustolle sattuu tapaturmia tai ilkivaltaa. Tallenteita voidaan käyttää myös koulutustarkoituksissa. Poliisi ja palonsyyntutkinta, tekevät myös omaa tutkimustaan näiden nauhojen perusteella jälkeenpäin.
Verkostoon voi liittää myös muita kameroita
Autokameroiden lisäksi meillä on drone, jonka kuva saadaan välitettyä myös reaaliaikaisesti tilannekeskukseen. Kopterikuva on aivan mahtava, sillä näkee valtavia alueita yhdellä silmäyksellä. Parissa veneessä meillä on kameroita ja on kokeiltu myös palomiehen haalariin laitettavaa kehokameraa. Saadaan kuvaa tilanteissa esimerkiksi palavan talon sisältä, mutta se on sellaista heilumista, ei siitä oikein tahdo selvää saada.
Tilannekeskukseen saadaan välitettyä myös lämpökamerakuvaa, siitä kun palomies katsoo missä kytee. Verkostoa rakentaessa ei ajateltu silloin näitä kaikkia juttuja, mutta on sitten ollut mahdollisuus liittää. Tämä taipuu moneen.
Mielellään jaetaan tietoa onnistumisista ja epäonnistumisista muille laitoksille, ettei kaikkien tarvitse keksiä pyörää alusta. Meidän kamerajärjestelmä on herättänyt melkoisesti kiinnostusta, on otettu vastaan vierailijoita ympäri Suomea.
Vastaava järjestelmä hieman muokattuna on otettu useammalla alueella käyttöön. Muutkin ovat todenneet, että meillä on hyvä hinta-laatusuhde. Kohtuullisilla aloituskustannuksilla ja juoksevilla kuluilla ollaan saatu kattava järjestelmä. Ollaan oltu tyytyväisiä.