Tarinoita lapsiystävällisestä kaupungista: Kourallinen unelmia

Viime aikoina olen haastatellut muutamia Hämeenlinnan seudulla asuvia nuoria ja saanut kasaan kourallisen unelmia, arjen pieniä haaveita, sekä toiveita.

Omat unelmani jotka pyörivät mielessäni näinä poikkeus aikoina, ovat oikeastaan arjen haaveita, eivät niinkään suuria elämän tavoitteita. Haaveitani tällä hetkellä ovat oikeastaan enimmäkseen kesäsuunnitelmia, kuten telttailua ystävien kanssa, matkustamista lapin yöttömään yöhön ja mökillä vietettäviin lämpimiin kesäiltoihin. Lisäksi peruskoulun päätyttyä, toivoisin kovasti pääseväni hakemaani lukioon. Hieman avattuani omia ajatuksiani, voin päästää teidät lukemaan muiden ikäisteni haaveita:

”Pandemiaa ennen haaveilin vain siitä että voin olla onnellinen, nähdä kavereita ja pysyä terveenä. Kuitenkin tänä aikana olen unelmoinut siitä että tämä olisi vain pahaa unta, ja kun heräisin kaikki olisi ohi. Kun tämä on ohi, haaveilen siitä, että osaisin arvostaa pienempiä asioita elämässä. Ja aion ehdottomasti panostaa omaan hyvinvointiini, ja kuunnella itseäni ja ennen kaikkea opetella sanomaan ei. Kesälomasuunnitelmia oli muutamia, kuten esimerkiksi nähdä yksi erityinen ihminen, käydä huvipuistossa ja sitten meillä piti olla serkkutapaaminen, mutta uskon että kaikki nuo ovat peruttu.” -Talven taika, 16v

”Ennen pandemia- aikaa unelmoin lomailusta, tyttöystäväni kanssa olemisesta ja kevarillani ajamisesta. Nyt epidemian aikana olen unelmoinut tyttöystäväni näkemisestä ja koulussa käymisestä. Olen sen verran jo toteuttanut haaveitani, siten että näin tyttöystäväni viimein ja ostin upouuden kevytmoottoripyörän. Seuraavaksi ajattelin yrittää teoriakoetta, joka saa ajamisunelmiani eteenpäin. Kuitenkin poikkeustilanteen takia kaikki kesäsuunnitelmani peruttiin, paitsi tyttöystäväni näkeminen ja ajamisreissu kavereideni kanssa. -Juho Niemelä, 16v.

”Ennen pandemiaa haaveilin että voisin pitää hauskaa isolla porukalla ja matkustella. Nyt kuitenkin vain että normaaliolot jatkuisivat mahdollisimman nopeasti ja että voisin vielä palata lähiopetuksen pariin. En ole toteuttanut haaveitani pandemian vuoksi asetettujen määräysten, haasteiden ja esteiden vuoksi. Kuitenkin normaaliolojen palattua aion toteuttaa unelmani ja haaveeni. Myös kevään reissut ja sukutapaamiset peruuntuivat.” -Takaisin koulun penkille, 14v.

”Aiemmin, ennen pandemiaa haaveilin “perinteisestä” kesästä, eli toivoin että voisin toteuttaa vihdoin unelmani ja tavoitteeni, että voisin mennä maalaamaan puistoihin ja muihin jännittäviin paikkoihin. En ole sitä vielä pystynyt toteuttamaan, mutta aion kyllä. Tänä poikkeusaikana minulla ei ole ollut mitään tiettyjä haaveita tai unelmia. Ajatukseni ovat olleet enemmän muualla, mutta kaiken tämän jälkeen aion tavoitella niitä.” –Kielo Varjola, 15v.

Unelmat koonnut Hanna Heikkilä, 16-vuotias peruskoululainen Hämeenlinnasta