Tarinoita lapsiystävällisestä kaupungista: Lapsen oikeuksien viikon juhlintaa Hämeenlinnassa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietettiin Hämeenlinnassa monipuolisesti 16.-22.11.2020. Viikon teemana oli ”lapsella on oikeus tulevaisuuteen”. Viikon ohjelma tuotettiin yhteistuumin paikallisten järjestöjen ja kaupungin omien toimijoiden kanssa. Viikko näkyi myös varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja iltapäiväkerhoissa erilaisin sisällöin.

Arxin järjestämään Lapsen oikeuksien päivän ulkoilmakonserttiin Hämeenlinnan torilla osallistui runsas joukko, liki 400 lasta ja aikuista! Torilla päästiin matkaaman maailman ympäri Mirkka & Luis -yhtyeen tahtiin. Samalla juhlistettiin myös torin joulunavausta ja sytytettiin joulukuusen valot.

Lapsen oikeuksien päivän ulkoilmakonserttiin saapui iso joukko lapsia ja aikuisia.

Viikon päätöstapahtuma su 22.11. Lapsella on oikeus liikkua –tapahtuman Aulangon luontoliikuntakeskuksella keräsi sekin hienon osallistujamäärän: arvioilta n. 200 henkeä kävi osallistumassa Lasten Liikunnan tuen, 4H:n ja Hämeen Lastenliiton toiminnallisiin pisteisiin.

Myös Hämeen Lastenliiton peruskouluille suunnattu tulevaisuus-teemainen kirjoitus- ja piirustuskilpailu sai hyvän vastaanoton ja innoitti lähes 100 lasta lähettämään teoksiaan kilpailuun arvioitavaksi.

Viikon aikana yläkoululaiset pääsivät vastaamaan 10 kysymystä nuorille –kyselyyn, jossa kartoitettiin mitä hämeenlinnalaisille nuorille kuuluu ja miten korona on vaikuttanut heidän arkeensa. Kyselyyn vastasi 670 nuorta ja kyselyn perusteella valtaosa nuorista arvio oman hyvinvointinsa hyväksi ja koronan vaikutukset arkeensa vähäisiksi.

Valoa pimeneviin marraskuun iltoihin toi Aimokoulun käsityö- ja kuvataiteen perusopetuksen 5-20 -vuotiaiden oppilaiden rakentamat valoinstallaatiot Ahveniston koulun ikkunoihin.   

Ohjelmaa Lapsen oikeuksien viikolla olivat tuottamassa: Hämeen lastenliitto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin opetuspalvelut ja varhaiskasvatus, Hämeenlinnan neuvolapalvelut, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeen Setlementin Mama’s Cafe, Hämeenlinna-Vanaja Seurakunta, Kino Tavast ry, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lasten liikunnan tuki ry, MLL Hämeenlinnan yhdistys ry, UNICEF Hämeenlinnan vapaaehtoisryhmä

Pääkirjastolla oli Lapsen oikeuksien viikolla esillä teemaan sopivaa kirjallisuutta.

Kiitos kaikille viikossa mukana olleille!