Taivas ja helvetti

Blogissa seurataan Linnan Business Turnajaisten tekijöitä ja tunnelmia matkalla kohti finaalia 16. joulukuuta.

Jännitystä oli todellakin ilmassa, kun Linnan Business Turnajaisiin valmistautuvat KASVU- ja KIIHDYTYSsarjan yritykset kokoontuivat Parkki Business Parkiin harjoittelemaan omia esityksiään eli pitchejään. Paikalla oli kaikki 12 finalistia ja homma vedettiin läpi esiintymis- ja pitchausvalmennusguru Elsa Ervastin johdolla.

Aivan ilman valmistautumista ei tapahtumatorin screenin eteen tarvinnut pitchejä lähteä vetämään, vaan edellisviikolla oltiin jo käyty tarkemmin läpi pitchauksen perusteet sekä hyvän pitchin rakenne. Olennaista oppia saatiin varsinkin siitä, miten pitchi tulisi tarinallistaa mallilla taivas ja helvetti. Eli mitä suurempi muutos, niin sen mieleenpainuvampi esitys. Ensin on helvetti, joka on ongelmana iso ja lähes ylitsepääsemätön. Pitchauksen jatkuessa ratkaisu löytyy ja taivaan portit aukeavat. Rakenteeseen tulisi siis kuulua alun onelinerin jälkeen ongelma sekä miten se ratkaistaan. Siitä jatketaan arvon, business potentiaalin, skaalautuvuuden, tiimin ja vision jälkeen kehotukseen eli lopun call to actioniin.

Kun äänihuulet oli avattu kielijumpalla ja ärrän päräytyksillä päästiin itse asiaan eli esiintymisiin. Stagen valtasivat ensin yksitellen KASVUsarjan yritykset, joiden pitchin kesto on finaalissa neljä minuuttia. Vaikka osaa jännitti julmetusti, näimme jo hyvinkin valmiita esityksiä ja oivalluksia siitä, miten helvetin jälkeen taivaan portit aukenevat. Nähdyn perusteella tulemme näkemään seitsemän hyvin erilaista esitystä, joissa on elementtejä laidasta laitaan ammattimaisesti näytellystä esityksestä miekkojen kalisteluun.

Nainen ja mies esittelevät liikeideaansa tuomariston edessä. Taustalla televisioruutu, jossa ajastin näyttää jäljellä olevan ajan.
Mies esittelee liikeideaansa tuomariston edessä. Taustalla televisioruutu, jossa ajastin näyttää jäljellä olevan ajan.

KIIHDYTYSsarjan yrityksillä pitchien valmiusaste oli vielä selvästi heikompi, mutta aikaahan on vielä tasan kaksi viikkoa ennen suurta finaalipäivää. Nähdyn ja kuullun perusteella Jaajo Linnonmaalla, Noora Fagerströmillä ja kumppaneilla tulee olemaan erittäin haastava tehtävä laittaa yrityksiä paremmuusjärjestykseen heidän viiden minuutin pitchien perusteella. Onneksi tuomaristolla on aikaa myös kysymyksiin, joihin valmistautuminen myös kannattaa.

Parasta päivässä oli varmasti jakaa osallistujien kesken omia kokemuksia ja ”jännitystiloja” sekä saada kommentteja muilta pitchin hiomiseen. Kaikki pitchit analysoitiin ja purettiin esitysten jälkeen sekä mietittiin, miten asioita voisi tehdä toisin. Lopun kiteytys kuului: ”Pitchaa tunteella. Ole vakuuttava, innostava ja ylpeä.”

Näillä opeilla finaaliin. Se taistellaan torstaina 16.12.2021 Verkatehtaan Vanajasalissa.

Ilmoittaudu Linnan Business Turnajaisten finaalitaiston yleisöön


Lue vielä kaikki Linnan Business Turnajaisten blogiartikkelit