Fiksua työtä 2024: Alvettula goes GREEN!

Alvettulan kouluyhteisö on ottanut viime vuosina toiminnassaan aimo harppauksia luontoa ja terveellisiä elämäntapoja kunnioittavaan suuntaan. Tästä esimerkkeinä ovat:

  • Vuodenkierrossa toteutuvat koko päivän vaellukset Alvettulan luonnossa niin jalan kuin hiihtäenkin. Viimeksi koko koulu vaelsi noin 7 kilometrin matkan retkinuotiolle Liinavuoreen. Toiminnan vetäjinä ovat kouluisovanhemmat Ilkka ja Marjatta Hieto.

Metsäretkiin saatetaan liittää lukutuokio, piiloleikit tai vaikkapa marjankeruu mustikkapiirakkaa varten. Lähiruokaa siis! (katso kuva)

  • Hauhon Sisun kanssa vuosittain toteutettava suunnistuspäivä
  • Pilkkipäivä alueen järvillä yhteistyössä ProAgrian kanssa
  • Mittelemme aktiivisesti Hauhon kouluja vastaan kulkien haasteotteluihin mahdollisuuksien mukaan hiilineutraalisti polkupyörällä. Yhteensä matkaa pyöräillen kertyy noin 18 kilometriä. Viimeksi haastoimme voitokkaasti Hauhon Yhtenäiskoulun väen pesäpalloon. (katso kuva)
  • Matkat Hauhon kirjastoon taittuvat myös syksyin keväin polkupyörällä. Nämä retket ovat aina odotettuja.
  • Hiihtoladut ja luistinkentät kuten kaikki muutkin aktiviteetit frisbeegolfista, kodasta ja ulkokoriskentästä alkaen löytyvät koulun pihamaalta. Ei siis luontoa kuormittavia siirtymiä suorituspaikoille!
  • Alkuopetuksen ulkoluokkatoiminta käyttää opetuksessa koulun pihamaata uudella erilaisella tavalla. Opettaja hyödyntää työssään käymiään seikkailukasvatuksen opintoja! (katso kuva)
  • Eläintenviikko huomioitiin myös tänä vuonna viettämällä lemmikkieläinpäivää oppilaskunnan ”Oppipopin” toiveesta. Mukana olivat mm. Blini-hamsteri ja Mauno-viljakäärme. (katso kuva)
  • Koulukoiramme Hilla laskee tutkitusti henkilökunnan verenpainetta ja rauhoittaa ja ilahduttaa koko kouluyhteisöä.

Pohdintaa

Toiminta on lähtökohtaisesti sisäsyntyistä ja koulumme arvojen luovuus, luonto, liikunta ja luottamus mukaista. Se on myös kaupungin arvojen mukaista toimintaa, jota on rikastuttanut entisestään henkilökunnasta löytyvä erityisosaaminen, johon työnantaja on koulutuksen muodossa antanut tukensa.

Kun lapsille tarjotaan monipuolisia luontokokemuksia, syntyy niiden kautta merkityksellinen luontosuhde. Tämä synnyttää sisäsyntyisen halun vaalia kestävää elämäntapaa ja pitää huolta ympäristöstä. (David Kolb, John Dewey)

Toiminnalla on saavutettu koulun arkeen runsaasti vaihtelua ja hyvää mieltä! Myös luontoarvot ja terveyshyödyt ovat kiistattomat. Jatkamme valitsemallamme ”ladulla”!

Kehittäjät

Jukka Isotalo, peruskoulun luokanopettaja
Piia Takari, luokanopettaja
Elise Oikari, luokanopettaja
Anne Keto, kouluohjaaja
Anne-Marie Vekka, lehtori

Fiksua työtä -blogi esittelee Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden kehittämiä arjen innovaatioita ja onnistumistarinoita.