Kotona
Lämmitystavalla on suuri vaikutus hiilijalanjälkeen
Valtaosa suomalaisten hiilidioksidipäästöistä syntyy asumisesta ja siihen liittyvistä toiminnoista. Suurimmat päästöt aiheuttavat pohjoisilla leveyspiireillä lämmitys, joka Hämeenlinnan asukkailla kattaa 33 % päästöistä. Lämmityksen päästöt voidaan jaotella kolmen eri tuotantomuodon kesken, jotka ovat kaukolämpö (16 %), erillislämmitys eli rakennuskohtainen lämmitys öljyllä, maakaasulla tai puulla (12 %) ja sähkölämmitys (5 %).
Lämmityksestä aiheutuviin päästöihin on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi laskemalla sisälämpötilaa. Jo yhden asteen pudotus huoneen lämpötilassa säästää 5 % energiaa. Muita tehokkaita keinoja vähentää lämmityksestä aiheutuvia päästöjä on parantaa rakennusten energiatehokkuutta tai lämmitystavan vaihtaminen pois öljystä tai maakaasusta. Kestäviä lämmitystapamuotoja ovat muun muassa maalämpö ja aurinkosähkö. Energiansäästö ja lämmitystavan vaihtaminen eivät pelkästään vähennä hiilidioksidipäästöjä, vaan tuovat mukanaan myös taloudellisia säästöjä. Lämmitystapaa muutettaessa on otettava huomioon, että maalämpöön siirryttäessä tulee hakea toimenpidelupaa.
Sähköä uusiutuvista energianlähteistä
Hämeenlinnassa sähkönkulutus aiheuttaa 11 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Kuluttajien sähkönkulutukseen lasketaan mukaan asumisen, maatalouden, palveluiden ja rakentamisen sähkönkulutus – tästä luvusta on vähennetty sähkölämmityksen ja maalämpöpumppujen sähkönkäytön kulutus.
Sähkönkulutuksen päästöihin voi vaikuttaa tehokkaimmin vaihtamalla uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun sähköön. Nykyään uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö on hinnaltaan erittäin kilpailukykyistä ja se saattaa olla jopa edullisempaa, kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö. Uusiutuvia energianlähteitä ovat tuuli-, vesi-, aurinko- ja biovoima. Sähkön alkuperätakuun varmentaminen takaa kuluttajalle, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä – tarkista, että energiayhtiösi on varmentanut sähkön alkuperän.
Kuinka voin vähentää asumisen hiilijalanjälkeä?
- Laske sisälämpötilaa. Suositellut lämpötilat eri tiloille:
- oleskelutilat 20–22 °C
- makuuhuoneet 18–20 °
- varastotilat 12 °C
- kellari 5 °C
- Ilmavuotojen paikantaminen ja niiden tiivistäminen
- Säännöllinen patteriverkoston perussäätö asuin- ja toimistorakennuksissa
- Sähkölaitteet aiheuttavat 30 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Mieti siis ostovaiheessa tuotteen energiatehokkuutta ja tutki laitteen käyttökustannuksia