Dialogissa toimivat
Hämeenlinnan taidemuseo toteuttaa Z/N-dialogin yhteistyössä Hämeenlinna Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus ARXin sekä kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.
Hämeenlinnan taidemuseo
Hämeenlinnan taidemuseo, Kanta-Hämeen aluetaidemuseo, on koko perheen monipuolinen kuvataidekohde, joka esittelee näyttelyissään niin vanhempaa kotimaista ja ulkomaista taidetta, kuin nykytaiteen uusimpia virtauksiakin. Taidemuseo perustettiin vuonna 1952. Museon kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä ja tunnettu ja siihen kuuluu yli 8000 teosta.
Ars Fennica -palkinnon perustaneet Henna ja Pertti Niemistö tallensivat nykytaiteen kokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseoon vuonna 1995. Museo vastaa kokoelman säilyttämisestä, tutkimuksesta ja esillepanosta. Nykyisin kokoelmaa kartuttaa perustajien poika Kari Niemistö yhdessä puolisonsa Leena Niemistön kanssa. Z/N-dialogin myötä maineikasta kokoelmaa tullaan esittämään yleisölle tuoreella näkökulmalla, kun 15 – 20 -vuotiaat nuoret ottavat ohjakset näyttelyn suunnittelussa.
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX
ARX on vuodesta 2003 alkaen tarjonnut monipuolisia kulttuuri- ja taidesisältöjä lapsille ja nuorille, päivähoidolle, kouluille sekä lapsiperheille. ARXin toimintaan kuuluvat mm. kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku, Lasten taidefestivaali Hippalot, Galleria ARX, ARXantai-tapahtumat sekä perheiden taideaamut. Toimintaa on Verkatehtaalla sijaitsevan ARXin kotipesän lisäksi ympäri Hämeenlinnan seutua, myös Hattulan ja Janakkalan alueella, sekä Riihimäellä. ARXissa on syvennytty etsivän kulttuurityön ja kulttuurisen nuorisotyön maailmaan jo usean vuoden ajan.
Hämeenlinnan nuorisopalvelut
Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelut toimii siellä missä nuoretkin ovat: kouluissa, nuorisotiloilla, kauppakeskuksissa ja erilaisissa tapahtumissa. Etsivä nuorisotyö tarjoaa varhaista tukea luottamuksellisesti ja tukee nuorta hakeutumaan niihin palveluihin, joita hän itse haluaa ja tarvitsee. Ohjaamo Stage kokoaa alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettuja palveluita yhteen paikkaan ja neuvoo tulevaisuuden suunnan löytämisessä.
Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen joulukuussa 2013. Tunnustus uusittiin joulukuussa 2015 sekä loppuvuodesta 2017. Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista: lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Lasten ja nuorten hyvinvointiin on Hämeenlinnassa satsattu muun muassa vahvistamalla osallisuutta.
