pariskunta seisoo käsi kädessä Aulangon näköalatasanteella pariskunta seisoo käsi kädessä Aulangon näköalatasanteella

Luontoelämysten Aulanko

Luontoa, liikuntaa ja lumoavia maisemia! Aulangon alue nähtävyyksineen on Hämeenlinnan helmi, joka tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja mahdollisuuksia aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Ei ihme, että Aulanko on inspiroinut taiteilijoita ja vetänyt puoleensa vierailijoita jo yli sadan vuoden ajan!

Kiipeäminen portaita pitkin Aulangonjärven rannasta kohoavan jylhän Aulangonvuoren päälle on jokaisen askeleen arvoista. Näkötornista avautuu huikea kansallismaisema, jonka kerrotaan innoittaneen itse Jean Sibeliusta Finlandian säveltämiseen.

Aulangon hoidetut ja valaistut puistotiet sekä upeat ulkoilureitit hemmottelevat luonnossa liikkujia ympäri vuoden. Ulkoilureittien lisäksi voit myös pulahtaa uimaan tai avantoon, vierailla karhuluolassa ja nauttia eväitä puistometsän pöytien ääressä.

Yhdistäisitkö ikimuistoisen aktiviteetin vierailuusi Hämeenlinnassa? Kokeile ratsastustuntia, ylitä itsesi seikkailupuistossa tai tutustu Aulangon upeisiin maisemiin opastetulla kävelykierroksella tai vaikka hevoskärryjen kyydissä.

Tutustu vaihtoehtoihin ja osta aktiviteetti Aulangolla etukäteen

Aulangolla viihtyvät ulkoilijoiden ja retkeilijöiden lisäksi myös yritys- ja kokousvieraat aina pienryhmistä jopa 800 hengen seminaareihin. Alueen kokonaisvaltaiset puitteet ja monipuolinen palvelutarjonta mahdollistavat työn ja virkistäytymisen yhdistämisen tavalla, jollaista on muualta Suomesta hankala löytää.

24.6. Tutustu kajakkimelontaan

26.6. Sunset SUP Aulanko

27.6. Fatbike-retki Aulangolla

21.9. 2024 Aulanko Tower Trail -polkujuoksukilpailu
Suomen polkujuoksun huiput ja harrastajat ottavat mittaa Hämeen hienoimmista poluista Trail Tour Finland -osakilpailussa! Reittivaihtoehdot 22 km ja 13 km vievät juoksijan Aulangon kauniiseen kansallismaisemaan.

Aulangon näkötorni

1906 rakennetusta graniittisesta näkötornista aukeaa huikea näköala Vanajaveden laaksoon, yhteen kansallismaisemistamme. Näkötorniin on vapaa pääsy ja se on avoinna äitienpäivästä lokakuun loppuun asti joka päivä klo 8-20.

Lisätietoja näkötornista Luontoon.fi-sivulta 

Aulangon hoidetut puistotiet ja upeat ulkoilureitit hemmottelevat liikkujia ympäri vuoden. Tarjolla on ainutlaatuiset puitteet niin luonnossa liikkujille, lenkkeilijöille, polkujuoksijoille, hiihtäjille, maastopyöräilijöille kuin ratsastajillekin.

Joutsenlammen luontopolku

Joutsenlammen ympäri kulkee luontopolku (n. 1 km), jonka varrella on merkittynä noin 50 eri puu- ja pensaslajia. Reitti soveltuu myös lastenvaunuilla tai pyörätuolilla liikkumiseen.

Aulangonjärven polku

Aulangonjärven polku (n. 7 km) etenee ulkoilumajalta pitkospuita pitkin Sibeliuksen metsään ja kohti Kärmeskallion kuntoportaita. Unohtumattomat maisemat palkitsevat kiipeämisen! Reitin varrella mahdollisuus viettää eväshetki nuotiopaikalla ja pulahtaa virkistävään veteen Kihtersuon tai ulkoilumajan laitureilta.

Katso kaikki Aulangon reitit

Aulangon maastopyöräreitti

Aulangon maastopyöräilyreitillä (MTB) näet Aulangon puistometsän koko kauneuden haastavien nousujen ja laskujen saattelemana. Reitti kulkee jykevien lehtipuumetsien halki pääosin poluilla, mutta myös kivikoissa ja juurakkoisilla osuuksilla. Metsiköstä reitti nousee jyrkästi Aulangon vuoren laelle, jossa voi levähtää näköalatasanteella maisemia ihaillen.

Katso kaikki Aulangon ja lähialueiden maastopyöräreitit

Sibeliuksen Aulanko

Nuori Jean Sibelius samoili Aulangon metsissä ja Aulangon vuoren laelta avautuvan kansallismaiseman kerrotaan inspiroineen säveltäjäneroa Finlandian säveltämiseen. Aulangonjärven itäpuolelle perustettiinkin vuonna 2018 noin sadan hehtaarin luonnonsuojelualue, joka sai nimekseen Sibeliuksen Metsä.

Tutustu Sibeliuksen Metsään 

Aulanko Golf

9-reikäinen Aulango Golf Hugo on Suomen vanhin alkuperäisessä muodossaan säilynyt golfkenttä. Sen kaltevat ja nopeat viheriöt ovat vaatineet pelaajiltaan malttia ja lähipelitaitoa jo 75 vuoden ajan. 18-reikäinen Aulanko Golf Eversti avattiin vuonna 2006 ja on Hugon tapaan nimetty Aulangon perustajan Eversti Hugo Standertskjöldin mukaan.

Aulangon Luontoliikuntakeskus

Aulangon Luontoliikuntakeskus tarjoaa palveluja niin luontomatkailijoille, työyhteisöille kuin päiväkodeille ja oppilaitoksillekin. Kävijöille tarjolla ohjattuja retkiä ja tapahtumia, yhteissaunavuoroja sekä Järvikahvilan herkulliset palvelut.

Aulanko Outdoors

Aulanko Outdoors toteuttaa laadukkaita luontoliikunta- ja ohjelmapalveluita 10-1000 hengen ryhmille. Aulanko Outdoorsin välinevuokraamo Katajistonrannassa palvelee lisäksi myös yksittäisiä liikkujia ja matkailijoita ja vuokraa mm. SUP-lautoja, kanootteja, kajakkeja, fatbikeja sekä kickbikeja.

Aulangon Ratsastuskoulu

Aulangonniemellä sijaitseva Aulangon ratsastuskoulu- ja yksityistalli, joka perinteisen ratsastuskoulutoiminnan lisäksi tarjoaa vaunu- ja rekiajelua sekä talutus- ja maastoratsastusta.

Aulangon tenniskentät

Hotelli Scandic Aulangon läheisyydessä sijaitsee neljä Hämeenlinnan tennisseuran ylläpitämää massakenttää ainutlaatuisella paikalla luonnonsuojelualueen vieressä.

HugoPark Aulanko

Seikkailupuisto  HugoPark Aulanko tarjoaa liikunnallisia elämyksiä ja itsensä voittamisen tunteita eritasoisille kiipeilijöille. Puistossa on 9 seikkailurataa, jotka sisältävät liukuja, erinäköisiä köysisiltoja, kiipeilyverkkoja ja liaanihyppyjä. Haastetta tarjoavat Suomen korkeimmat 20 m latvaradat!

Kylpylähotelli Scandic Aulanko

Kylpylässä on aina kesä – myös talvella ja sadepäivinä! Hotelli Scandic Aulangon kylpylän altaat ja hemmottelupalvelut kutsuvat virkistäytymään ja Aulanko Areenalla päivä kuluu erilaisten liikunnallisten aktiviteettien parissa tai illalla huippu-artistien keikalla. Entäpä jos haastaisit perheesi hohtokeilauksessa, minigolfissa, frisbeegolfradalla tai urheilusimulaattorissa?

Aulangon järvikahvila

Järvikahvila ja sen iso paikoitusalue on paras lähtöportti Aulangon luonnonsuojelualueen ja Sibeliuksen metsän tutustumisen aloittamiseen. Järvikahvilassa on tarjolla aina tuoreet kahvileivät, leivonnaiset ja makeat piirakat. Avoinna keskiviikkoisin klo 16-20 ja viikonloppuisin la klo 10-16 ja su klo 11-17.

Aulangon Rauha

Aulangon Rauha on vuoden 2017 aikana valmistunut täysin uusi konsepti, jonka ytimenä ovat Aulangonjärven ranta-alueella sijaitsevat sekä yöpymiseen että päivätapahtumiin soveltuvat rantahuvilat noin 5–20 henkilölle. Aulangon Rauhan päärakennus, Suuri Huvila tarjoaa majoitusta ja tilat jopa 100 hengen tilaisuuksiin.

Aulangon Tornikahvila

Aulangon Tornikahvila tarjoaa herkullisia makuelämyksiä ja kodikasta vanhan ajan tunnelmaa Aulangon näkötornin juurella, entisessä metsänvartijan asunnossa. Tornikahvila on avoinna kesäaikaan ja tilauksesta ympäri vuoden.

Graniittilinnan kesäteatteri

Kesäaikana Aulangon alueella voi nauttia myös kesäteatterista. Hämeenlinnan Miniteatterissa ohjelma vaihtuu joka vuosi ja on suunnattu pääasiassa lapsille.

Kanta-Hämeen Oppaat

Ryhmäopastuksia Aulangon alueella järjestävät Kanta-Hämeen Oppaat.

Katajistonranta

Katajistonrannan 1830-luvulla rakennetussa kartanorakennuksessa voit järjestää niin kokouksia, häitä, virkistyspäiviä kuin pikkujoulujakin. Tapahtumalato on vuokrattavissa kesäaikaisiin karkeloihin suuremmallekin ryhmälle. Voit myös vuokrata upeaksi kunnostettuja rantasaunoja paljuineen.

Aulangon valtakunnallisesti arvokkaaseen luonnonsuojelualueeseen kuuluu 1800- ja 1900-lukujen taitteessa rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen luetaan Suomen merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin.

Aulangon luonto on poikkeuksellisen rehevää ja Aulangolta löytyvät lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena esiintyvät jalopuulajit. Lisäksi puulajistoa rikastuttavat 1900-luvun alkupuolella tehdyt istutukset; Aulangolla on puita ja pensaita yhteensä yli 140 eri lajia. Tiesitkö, että luonnonsuojelualueella on kaksi kyltein merkittyä muinaisrantaa jopa 10 000 vuoden takaa?

Tervetuloa Viihtymään Aulangolle!

Tutustu Aulangon alueen karttaan 

Onko Aulangon ulkoilureitit jo tutut?

Hämeenlinnasta löydät uniikkeja, liikuttavia luontokohteita jopa ihan keskustasta tai pienen matkan päässä kantakaupungista. Pitkospuille pääset parhaimmillaan viidessä minuutissa rautatieasemalta!

Tutustu Hämeenlinnan liikuttaviin luontokohteisiin 

Kaipaatko jotain muuta lomaasi?

Hämeenlinnan monipuolinen tarjonta mahdollistaa sen, että voit viettää monta erilaista lomaa – saman loman aikana! Klikkaa itsesi Sama loma-sivulle ja suunnittele oma kesälomasi Hämeenlinnassa!

Klikkaa itsesi Sama loma-sivulle ja suunnittele oma kesälomasi Hämeenlinnassa!