Ikäihmisten palvelut
Oma hyvä elämä kotona
Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten hoito ja hoiva toimii poikkeustilanteesta huolimatta joka päivä. Asiakkaiden kotona pärjääminen varmistetaan eikä ketään jätetä pulaan.
Kun tarvitset neuvoja ja tietoa eri palveluista ja etuuksista ja niiden hakemisesta, voit olla yhteydessä sosiaalipalveluiden neuvontaan. Sosiaalipalveluiden neuvonta palvelee sinua puhelimitse
ma, ti, to ja pe klo 9 – 12 ja ke klo 13 – 15, p. 03 621 3303.
Ikäihmisten palveluohjaajien tehtävänä on selvittää ikäihmisten palvelutarpeita ja auttaa palveluiden järjestämisessä. Ikäihmisten palveluohjaajat auttavat sinua puhelimitse ma, ke ja pe klo 8.30 -11.30 sekä ti ja to klo 12 -15. Voit myös ilmoittaa avuntarpeestasi sähköisesti tai täyttämällä Enska-ensikontaktilomakkeen.
Terveysasioista tiedotetaan poikkeustilanteessa terveyspalvelujen sivustolla.
Ikäihmisten palveluilla tuetaan asiakkaiden elämänlaatua, voimavaroja sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia.
- Mahdollistamme asiakkaamme oman hyvän elämän kotona tarjoamalla asiakkaan voimavaroihin perustuvia, yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin vastaavia suunnitelmallisia palveluita.
- Palvelujen ja hoidon suunnittelun lähtökohtana on asiakkaan yksilöllisen hyvinvoinnin ja kuntoutumisen vahvistaminen. Asiakkaan palvelut ja hoito suunnitellaan yhteistyöpalavereissa, joissa asiakas on pääroolissa oman elämänsä asiantuntijana. Palvelut suunnitellaan ja toteutetaan ennaltaehkäisevästi, moniammatillisesti ja teknologiaa hyödyntäen.
Omavalvontasuunnitelma on virallisesti nähtävillä pidettävä, asiakirja. Omavalvontasuunnitelmassa kerrotaan toimintakäytänteistä, Hämeenlinnan kaupungin toteuttaman hoivan ja hoidon toimipisteissä. Omavalvontasuunnitelma koskee, asumispalveluita ja kotihoitoa, siihen liittyy oleellisesti mm. asiakastyytyväisyys asumispalveluissa ja kotihoidossa.
- Toimintayksikkö kohtaiset omavalvontasuunnitelmat ja asiakastyytyväisyys kyselyiden tulokset ja kehittämiskohteet löytyvät asumispalvelun ja kotihoitopalveluiden alta.
Odotusajat 2020
Niin sanottu vanhuspalvelulaki (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, § 26) velvoittaa kunnat julkaisemaan vähintään puolivuosittain tiedot siitä, missä ajassa iäkäs henkilö voi saada hakemansa sosiaalipalvelut.
Lain mukaan arvioinnin tekeminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun asiakas, asiakkaan omainen tai läheinen tai hänen laillinen edustajansa on ottanut yhteyttä asiakasohjausyksikköön palvelujen saamiseksi.
Keskimääräinen odotusaika arviointipyynnöstä arvion aloitukseen oli
- tammikuu: vanhat 2,67, uudet 4 päivää
- helmikuu: vanhat 5, uudet 2,67 päivää
- maaliskuu: vanhat 0, uudet 2,60 päivää
- huhtikuu: vanhat 1,8, uudet 5,33 päivää
- toukokuu: vanhat 6, uudet 1,63 päivää
- kesäkuu: vanhat 26,21, uudet 2,42 päivää
- heinäkuu: vanhat 8,59, uudet 2,15 päivää
- elokuu: vanhat 7,92, uudet 4,13 päivää
- syyskuu: vanhat 5,28, uudet 4,46 päivää
- lokakuu: vanhat 7,71, uudet 5,92 päivää
Vanhoilla tarkoitetaan niitä, jotka ovat entuudestaan palveluiden piirissä ja uusilla niitä, joiden palvelutarvetta ei ole aikaisemmin arvioitu.