Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Hämeenlinna tarjoaa monia eri palveluja perheesi arjen avuksi ja tueksi.
Lasten ja nuorten terveys
Neuvola on yleensä ensimmäinen palvelu, jonka piiriin lapsiperhe pääsee. Neuvolassa edistetään koko perheen terveyttä ja hyvinvointia, ja siellä voidaan keskustella myös vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyvistä asioista.
Neuvolapalveluiden jälkeen lapsi siirtyy koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on turvata jokaisen lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys.
Nuorten terveysneuvonta on tarkoitettu niille 15 -25 –vuotiaille nuorille, jotka eivät kuulu koulu-, opiskelu tai työterveyshuollon piiriin.
Tukea lapsiperheille
Jos koet tarvitsevasi tukea vanhemmuuteen, arjen sujumiseen tai sinulla herää huoli lapsestasi, ota yhteyttä lapsiperheiden palvelutarpeen arviointiin. Voit ilmoittaa avuntarpeestasi myös sähköisesti.
Millaista apua voitte saada?
Perheneuvolasta saat apua, kun sinulla herää huoli lapsen kehityksestä, käyttäytymisestä, mielialoista, parisuhteessa tai vanhemmuudessa on ongelmia tai perhettä on kohdannut kriisi.
Varhaisen tuen perhetyö on koko perheen kanssa tehtävää, arjen haasteiden yhdessä ratkaisemista, vuorovaikutuksellista keskustelua ja arjen hallintaa tukevaa työtä sekä ohjausta ja neuvontaa.
Lapsiperheiden kotipalvelu auttaa perheen yllättävissä tilanteissa.
Tuki varhaiskasvatuksessa mahdollistaa kaikille lapsille yhteisen ja yhtäläisen laadukkaan varhaiskasvatuksen.
Puhe- ja toimintaterapiassa työskennellään pääosin alle kouluikäisten lasten kanssa, joilla on puheen tai kielen kehitykseen liittyviä pulmia.
Perhekuntoutus Polku tarjoaa hämeenlinnalaisille lapsiperheille maksutonta kuntoutuspalvelua erilaisiin haastaviin tilanteisiin.
Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta on tarkoitettu lapsiperheille, joissa vanhempien voimavarat eivät riitä vastaamaan lapsen tarpeisiin.
Oppilaan tuki auttaa lapsen tai nuoren koulunkäyntiin liittyvissä pulmissa.
Lapsiperheiden sosiaalityön tavoitteena on tukea lapsiperheiden arjen sujumista sekä yhdessä perheen kanssa ratkoa aikuisten ja lasten elämään liittyviä ongelmatilanteita.
Lastensuojelun asiakkuus alkaa, kun sen tarve on todettu. Tavoitteena on edistää lapsen myönteistä kehitystä ja tukea vanhemmuutta yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa.
Perheoikeudellisissa palveluissa selvitetään mm. lapsen asumiseen, huoltajuuteen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyviä kysymyksiä.
Vanhemmuuden tuki-chat
Vanhemmuuden tuki-chat on tarkoitettu lasten ja nuorisoikäisten vanhemmille silloin, kun tarvitaan tukea arjen haastaviin tilanteisiin. Chat mahdollistaa henkilökohtaisen vuoropuhelun ammattilaisen kanssa. Tämä antaa mahdollisuuden peilata ajatuksia tai saada uudenlaisia näkökulmia perheen tilanteeseen tai lapsen/nuoren kanssa toimimiseen.
Työntekijä voi yhdessä vanhemman kanssa arvioida, tarvitaanko perheen tilanteeseen mahdollisesti lisätukea. Chatin kautta asiakkuutta ei kuitenkaan ole mahdollisuutta avata, vaan se toimii ennaltaehkäisevänä tukena vahvistaen vanhemman omaa roolia vanhempana.
Chatissa kysymyksiin vastaavat kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset lastensuojelusta, perheneuvolasta, varhaisen tuen perhetyöstä, oppilashuollosta sekä nuorisoikäisten tukipalvelu Topparista.
Keskustelu käydään suojatussa yhteydessä nimettömänä ja työntekijät ovat vaitiolovelvollisia. Chatissä ei voi tunnistautua, joten ethän siis mainitse ihmisten koko nimiä tai henkilötunnuksia.
Chat on avoinna:
Maanantaisin klo 9-11, keskiviikkoisin klo 20-22 ja perjantaisin klo 13-15.
Palveluihin voi ohjautua palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Palveluita nuorille
Nuorille on suunnattu omia palveluita:
- Ohjaamo kokoaa alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettuja palveluita yhteen paikkaan tavoitteenaan helpottaa palveluiden saamista ja tulevaisuuden suunnan löytämistä
- Nuorten tukipalvelu Toppari tukee 5-9-luokkalaisia nuoria, joilla on psyykkisiä ja/tai sosiaalisia vaikeuksia.
- Ankkurin tarkoituksena on varhainen puuttuminen alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen sekä nuoren asiakkaan kokonaisvaltaisen elämäntilanteen ja avun tarpeen selvittäminen.
Muista nuorille tarkoitetuista palveluista voit lukea lisää nuorisotoiminnan sivuilta.
Perhe-ja sosiaalipalveluiden hallinto
Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja
Marika Paasikoski-Junninen
puh 040 7746626
marika.paasikoski@hameenlinna.fi
Palvelusihteeri
Laila Mäkinen
puh 050 5090716
laila.makinen@hameenlinna.fi