Väkivalta ja päihteet perheessä
Väkivalta perheessä
Väkivaltakokemus tai sen uhka on aina traumaattinen eli psyykkisesti erittäin kuormittava tapahtuma kaikille osapuolille, oli sitten kyse fyysisestä tai henkisestä väkivallasta.
Vanhempien välinen tai lapseen kohdistunut väkivalta vaurioittaa aina
lasta, vaikkei häntä vahingoitettaisi fyysisesti. Jo yksi väkivaltakokemus voi horjuttaa turvallisuudentunnetta ja lukkiutua lapsen, nuoren tai aikuisen mieleen niin, ettei hän pääse siitä eteenpäin ilman terapeuttista apua. Puhutaan traumatisoitumisesta, jonka seurauksena syntyy traumaoireita. Näitä voivat olla mm. nukahtamis- ja nukkumisvaikeudet, pelokkuus, lapsen ripustautuminen vanhempaan, keskittymisvaikeudet, raivokohtaukset ja erilaiset fyysiset oireet, kuten päänsärky ja sydämentykytykset.
Jos olet itse ollut väkivaltainen, kokenut tai ollut todistamassa väkivaltaa, kannattaa aina ottaa yhteys ulkopuoliseen auttajaan, saadaksesi apua itsellesi ja perheellesi.
Lähisuhdeväkivallan tai sen uhan vuoksi voit myös hakeutua turvakotiin ympäri vuorokauden. Turvakotiin et tarvitse lähetettä ja se on maksuton palvelut. Lähin turvakoti toimii Hämeenlinnassa.
Päihteiden käyttö perheessä
Jo pienestä päihteidenkäytöstä johtuva vanhemman käyttäytymisen muutos voi tuntua lapsesta pelottavalta. Vaikka vanhempien mielestä oma päihteidenkäyttö ei ole ongelma, voi se lapsesta tuntua hämmentävältä ja aiheuttaa turvattomuutta.
Puhu avoimesti lapsesi kanssa päihteistä ja hae apua, jos olet huolissasi omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä avun saamiseksi (perusterveydenhuolto, A-klinikka ja lastensuojelu).